Законът за личната отговорност

на

„От мен зависи дали това ще стане.“ Робърт Х. Шулър

Повечето хора си мислят, че съвършеното здраве е да си ядеш зеленчуците, да се разхождаш всеки ден и да имаш късмет с гените. Те мислят така: „В крайна сметка гените ми определят колко ще живея и дали ще бъда здрав. Моите усилия са нещо второстепенно. Когато на човек му удари часът, нищо не може да го спаси. Едва ли съм в състояние да направя нещо.“ Това не е истина.

Законът за личната отговорност гласи, че всеки е единствено отговорен за своето добро физическо и психическо състояние. Има две истини относно доброто физическо и психическо състояние:
1. Нашето поведението може да ни осигури или добро здраве, или болест.
2. Емоционалните и духовните реакции могат да доведат до физически промени.
Добрата новина е, че винаги имаме избор. Чрез личния избор ние можем да променим живота си.
Законът за личната отговорност не се състои в това, да обвиняваме или оневиняваме някого. Законът гласи, че нашето поведение и реакции, без значение в какви обстоятелства сме попаднали, винаги са под наш контрол.
От личен опит знам как Законът за личната отговорност може да се прилага по два начина.

Поставена ми беше диагноза „Рак“. Отстраниха единия от белите ми дробове и аз се върнах към старите си навици – мазни храни, малко физически упражнения и живот на работохолик. И през ум не ми минаваше, че така си осигурявам завръщане в болницата. През декември 1984 година ракът бе обхванал и другия бял дроб, а хирургът ми каза, че ми остават 30 дни живот.Нищо не поразява така, както лошота новина. Знаех, че мога да избирам между отчаянието и пълноценно участие в оцеляването си. Избрах втория път.

Днес, когато съм наясно с действието на Законите за съвършеното здраве, знам, че аз и само аз изиграх решаващата роля. Промених диетата си. Започнах да правя физически упражнения.Не подозирах, че има техники за контрол на стреса и трябваше да започна от самото начало.
Няколко седмици по-късно проумях, че трябва да се променя в духовно отношение.
И досега хората ме питат: „Кога разбра, че ще живееш повече от 30 дни?“ Винаги отговарям: „На 31-вия ден.“
Щом поех личната отговорност за себе си, започна подобрението. Позволих си да мисля, че отново съм добре.
Направих задълбочен анализ на отношението си към живота.
Отделих особено внимание на потребността си от власт и одобрение. Трябваше да проумея защо толкова ми е необходимо винаги да доказвам, че съм прав; защо за мен другите винаги бяха заплаха; защо всъщност водех тази луда война със самия себе си.И така, започнах да изследвам собствената си духовна същност. Тогава открих, че духовната ми същност е не духовна, а религиозна, а разликата е твърде голяма.
Докато изучавах поведението и реакциите си, осъзнах колко важна е моята роля в целия този процес, който бях отключил. И разбрах, че това е общовалидно.

Силата на личния избор действа при всеки от нас, без оглед на възраст, физическо или умствено състояние. Няма изключения.Може не винаги да съзнаваме силата на собствения си избор, но тя е в нас, винаги е там.
Единствено ние носим отговорността за това, дали съзнаваме този огромен потенциал, с който ни е дарил животът – правото на личен избор, на свободна воля, както и за какво ще използваме тази своя сила – за свое добро или срещу себе си.
Всъщност, в това се състои Законът за личната отговорност.
Ние сме способни да развиваме своето поведение и реакции на физическо, емоционално и духовно ниво.

Законът за личната отговорност изисква от нас смелост, за да правим всеки ден своя житейски избор, дори когато сме несигурни и се страхуваме от неизвестността.
Ние разполагаме със силата да създаваме живот и здраве; ние не сме пасивни наблюдатели и потърпевши от събитията на живота.Дали вярвате или не, тази сила съществува в нас.
Съвършеното здраве не е само въпрос на генетика, нито само на диета и упражнения. Съвършеното здраве на първо място е осъзнаване на собствения ни потенциал, а след това – и на разбирането за нашата отговорност към самите себе си.
Ние можем да променяме физическото си състояние.
Ние можем да подбираме чувствата си.
Ние винаги можем да открием цел и смисъл в живота си.
Когато правим това, Законът за личната отговорност се превръща в лична сила.

 

ЗАКОН ЗА ЕДИННОТО ЦЯЛО

„Част от цялото никога не може да се чувства добре,
ако цялото не е добре.“ Платон

Конвенционалната мъдрост, и най-вече традиционната медицина, твърди, че ние сме най-вече физически същества, сбор от клетки; същества, физически и материални по своята същност.
Психолозите твърдят, че отговорите са в човешкия ум; че ние сме това, което мислим. Т.е. ние най-вече сме разумни същества.
Трети настояват, че сме най-вече духовни същества; че сме души, свръхестествени същества, надарени с дух, който дарява живот и на мига, и на вечността.
Истината е, че ние сме и тяло, и ум, и дух. Ние сме три отделни същности и едновременно с това – едно цяло, защото тези три същности са неделими.
Осъзнаването, че тялото, умът и духът непрекъснато си взаимодействат, определя отношението ни към болестта; към това, как я лекуваме; и към това, как живеем. Съвършеното здраве – благосъстоянието – обхваща трите наши същности, обхваща ни като цялост.
Законът за единното цяло ни учи, че между тялото, ума и духа има непрекъснато взаимодействие; че винаги създаваме самите себе си и се премоделираме на 3 нива. Ние или непрекъснато потискаме, или отприщваме огромния потенциал на Единното цяло, което живее в нас.
Законът за Единното цяло ни учи, че тялото, умът и духът работят заедно, в неделимо взаимодействие.
Лекарите твърдят, че съвършеното здраве се постига чрез медикаментозно или хирургично лечение.
Психолозите твърдят, че истината е в интроспекцията на личността.
Свещениците и равините твърдят, че отговорите са в Свещеното писание и в ритуалите.
Всъщност, това е само част от истината. Във всяко от твърденията е заложена част от отговора. Законът за Единното цяло повелява, че трите функционират заедно.
Постоянното равновесие между тяло, ум и дух поддържа доброто физическо и психическо състояние. Ако тичате по малко всеки ден и ако ядете редовно салата на обяд, едва ли ще постигнете резултатите, които целите.
Законите за съвършеното здраве са в сила, когато действат заедно.

Реклама

Един коментар Добавяне

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s