Закон за умереното хранене

на

„Единствената диета е: малко и спокойно.“ – Шотландска поговорка

Законът за умереното хранене е вторият от трите физически закона на съвършеното здраве, изведени от личния опит на Грег Андерсън. Щом се спомене „диета“ и веднага възникват поне две възражения.

Първото е във връзка със силата на волята: „Пробвал съм сто диети и никога не успявам.“ При всеки следващ опит неуспехът идва от умственото програмиране.

Второто е във връзка с вкуса: „Всичко, което е вредно, е вкусно; всичко, което е полезно, е безвкусно.“ Макар че няма абсолютно никаква причина полезното да не е и вкусно.

Същността на посланието на Закона за умереното хранене е: яж в умерени количества най-разнообразна сурова храна, най-малко 3 пъти на ден. Включвай закуски сутрин и следобед, изпивай поне 8 чаши чиста вода на ден и вземай широкоспектърни витамини и минерали. Това не е трудно. Не изисква кой знае каква воля. Всичко може да бъде много вкусно.

Миналото ни поведение не определя автоматично поведението ни в бъдеще. Най-голямата промяна, която трябва да направим, е в нашето мислене. Ако променим мисленето си по отношение на храненето, ние ще променим живота си.

Какви са наградите от следването на Закона за умереното хранене:

> повече енергия и по-малко умора;
> по-добър контрол върху теглото;
> по-добри възможности за поддържане на подходящо ниво на холестерола;
> по-добра възможност за предпазване от болести;
> по-добро самочувствие и т.н.

Ако променим мисленето си по отношение на храненето, наистина ще променим живота си.

Изборът е наш. За да се възползвате най-ефективно от Закона за умереното хранене, трябва да го съчетаете със Закона за одухотвореността: храненето трябва да носи радост. Радостта като подход към храненето не е проблем. Тя е решението на проблема.

healthy-eat_creg

Да променим начина си на хранене е наш избор. Това е нещо, което никой не може да ни принуди да направим. Хипократ е казал: „Храната да бъде вашето лекарство.“, и през всичките тези векове никой никога не е имал основание да го оспори.

Начинът ни на хранене е извор на сила; нещо, върху което можем да имаме влияние и контрол. За разлика от медицинското лечение, храненето не се извършва над нас, а от нас самите. А това означава, че контролът наистина е в наши ръце.

Законът за умереното хранене не може да бъде пренебрегван, без това да предизвика неприятни последици: ще пострадат здравето и качеството на живота ни.
При яденето „по-малко“ означава „повече“. В това се състои и Законът за умереното хранене.

Из „22 неоспорими закона на съвършеното здраве“ от Грег Андерсън

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s