Тайните на успялата жена

на

Едно е сигурно: успелите жени в днешно време не са рядкост, броят им непрекъснато расте. Ако все още не сте член на тяхното общество и спадате към онези 30% жени (според последните социологически проучвания), които крачат с унила походка и увиснали ъгълчета на устните, трябва сериозно да се замислите. Ние ви предлагаме обобщен психопортрет на успялата жена на която вероятно и вие искате да заприличате. Прочетете, сравнете и решете – на върха или… в подножието се намирате.

“Жените които са се изкачили на най-високия възможен връх с помощта на железни нокти, на зъби и лакти, аз не разглеждаме като успели, точно както и мъжете с подобно положение” – споделя Маделин Лайтнер – психолог.

Не си мислете, че „успяла” и „силна жена” са някакви титли, звания и почести, полагащи се само на отделените кариеристки. Те по-скоро са състояния на духа.

* „Ще изчакам успехът сам да дойде при мен” със сигурност не е нейният девиз.

Тя не си позволява да губи времето си с напразни изчаквания и безпочвени мечти за „върховната” работа. Жените от този „вид” не се самозалъгват, че обстоятелствата все някога ще проработят в тяхна полза, а по-скоро действат, за да променят обстоятелства, които не са им по вкуса.

И вместо да се придържат към овехтели житейски принципи, миришещи на нафталин, винаги са в готовност да изпробват нещо ново. За нея винаги съществува алтернатива. Защото никога не слага всичките яйца в една кошница. Ако план А не функционира, веднага го сменя с план Б.

* Едва когато се увери, че обещанията отговарят на действителността, чак тогава тръгва да следва и осъществява целите си.
Тя се вслушва във вътрешния си глас. Невероятно, но почти винаги е в състояние да предвиди докъде води пътят, по който е поела. И не защото другите „формират” и влияят върху представите й за бъдещето, а защото се доверява на интуицията си. А именно: приема на сериозно собствените си предчувствия и взема окончателни и важни решения въз основа на личния си опит.

* Тя има чувство за хумор.
От наглед почти непреодолимо трудна и объркана ситуация тя е в състояние да излезе само с една подходяща за случая шега или даже усмивка. Чувството за хумор е висша форма на интелигентност. С него вие можете да обезоръжите всеки противник, да държите събеседника си на здравословна дистанция и да го накарате да погледне (съвсем без да изглежда като натиск от ваша страна) на нещата от друга гледна точка, от един по-различен ъгъл.

Тя може да печели. Силните жени искат да печелят, а не да побеждават, защото знаят, че победата е нещо кратковременно. Желанието за победа винаги е породено от унинието и от падението. То идва в повечето случаи като компенсация за поражението. Успелите дами работят на принципа „Печалба за двама”, т. е. под мотото: „Ако спечеля аз, ще спечелиш и ти!” И никога не губят. При всички обстоятелства тя си остава жена.

* Тя е далновидна. Умее със завидна категоричност да отсява важното от маловажното (т. е. да определя кое ще й „свърши работа” в бъдеще и кое не). Ако се стреми например към работа, която да върши с удоволствие и същевременно да й остава време и за семейството, не прави компромиси с решенията си. Винаги знае кое е реално постижимо и кое е само мираж пред очите й. Точно защото е далновидна, не хаби напразна енергия, за да се доближи до изпълнението на житейските си цели. Тя умее да казва „не”, когато се налага. Обича всичко да тече по мед и масло, но не на всяка цена. Затова, когато за трети път й се налага да остава след работа или шефът й отново е изтеглил датата на отпуската й с няколко седмици назад в полза на някой друг колега, въобще не премълчава несъгласието си, а го заявява твърдо и открито.


* Притежава куража да приеме предизвикателствата, но и риска, че може да допусне и грешка.
Защото греши само този, който действа. Тя е с ориентация за разрешаване на проблемите. Не се страхува от пречките, при все, че ги предвижда. По-скоро се тормози от мисълта по какъв начин да ги преодолее или заобиколи по пътя към заветната цел. Например, като прехвърли задачата на някой друг или като потърси професионална помощ в области, където не се чувства компетентна. Защото е наясно: „Проблемът, който не мога да разреша, е проблем, от който трябва да се освободя.”

* Тя е оптимистка.
Успялата жена не гледа на света през розови очила, но се старае да излъчва позитивна енергия, да мисли за всичко оптимистично. Ако си с негативна нагласа към предстоящите събития, ще ти е по-трудно да съзреш как точно да разрешиш проблемите. Тя винаги умее да се изправя на крака.

Ето какво разказва известна психоложка: „На един банкет в САЩ някаква учителка паднала по пътя към катедрата с микрофона. Станала, поотръскала се и казала: „Всеки може да падне – това не е никакъв проблем. Постижение е обаче да можеш да се изправиш с достойнство.” Успялата жена го може!

източник: http://www.karierist.com/lady/

Реклама

5 коментара Добавяне

 1. mmmim каза:

  Страхотна статия! Ще ми се повече жени по света да осъзнаваха колко са уникални и достатъчно силни да се борят за правата си..

  Харесвам

  1. vidislava каза:

   Благодаря за коментарът ти! Аз също бих се радвала всяка едан жена да осъзнае силата в себе си 🙂

   Liked by 1 person

 2. Diana каза:

  Хм, и защо все се въртим около работата? Като че ли това е критерият за успялост? За мен подобни статии ни вкарват в този филм (или матрица), в който и без друго непрекъснато ни тикат по всевъзможни начини.

  Харесвам

  1. vidislava каза:

   Не мисля, че само за работата се говори в статията. Дадено е като пример просто 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s