Дните Екадаши, пост и ползи

на

Екадаши е санскритската дума за „единадесет”. И обозначава 11-тия ден от едната половина на лунния календар. Има 2 части на лунния календар – светла половина и тъмна половина. За това и екадаши се появява 2 пъти в месеца. Това, което повечето хора знаят за Екадаши е, че е благоприятно да има въздържане от храна. В Индия обикновено хората са на пост в тези дни и с това е популярен този ден от лунния календар. Но освен спазване на диета, този ден има и друго, по-вътрешно и дълбоко значение. Всъщност, поста през този ден е само практическата страна и символизира нещо друго, което е свързано с нашата вътрешна същност.

За да се изпълни този пост, в деня преди Екадаши e най-добре да се храните само на обяд. В деня отбелязан в
календара като Eкадаши не приемате храна (в по-строг вариант, не приемате и вода). На следващия ден, за да завърши правилно поста, се захранвате в посочения интервал. Подходяща храна за захранване е мляко с ориз.

Спазването на пост в дните Екадаши осигурява перфектен баланс между физическо и духовно здраве. Не трябва да чувствате отпадналост, ако се намирате в добро здраве. Ако не сте – като начало можете да започнете с по-лека форма на пост. Разрешено е да приемате мляко, плодове и зеленчуци, но без бобови и зърнени храни. Месото по подразбиране е абсолютно противопоказно в този ден.

Сутринта в деня Екадаши вземете душ и през целия ден се старайте да запазите покой в тялото, ума, чувствата и емоциите. Много е важно да помните, че постът не е просто гладуване и спазване на определени правила в храненето. Ако през този ден допуснете отклонение от нравствено-етичните си принципи или допуснете прояви на гняв и раздразнение, вие всъщност не постите, а гладувате!

Въздържанието от храна в тези специални дни усилва вашата воля, изчиства негативната карма, като това ви носи успех и на материален план, лесна реализация на целите.
Времето, което ще спестите от приготвянето и консумирането на храната в тези дни, посветете на медитация или молитва. За да бъде наистина успешен постът, спазвайте и петте основни дисциплини: ахимса (ненавреждане, ненасилие), сатя (чистота и истинност във всичко), брамачаря (въздържание, включително сексуално), дая (състрадание), кшама (прошка) и анашуята (липса на завист и ревност).

Гладуване и медитация. Каква е връзката? Когато гладуваме имаме преимущество, че тялото е леко и няма храносмилателни функций, които да изтеглят енергия към себе си. Когато има храносмилателни процеси – това е всеизвестно, кръвообръщението се съсредоточава към стомаха и главата се оросява по-малко, от което идва и леката сънливост и неспособност за интелектуална дейност. Екадаши има преди всичко духовна насоченост.
Когато сме на пост, енергията е правилно разпределена, а не насочена към определени системи и действия на тялото. Но не бива да се прекалява и с гладуването. Гладуването се предполага че трябва да носи чувство на жизненост и радост, а не отпадналост. Затова ако има отпадналост е по-добре да приемате мляко и плодове. Тези, който са в перфектно здраве могат да бъдат на пълен глад, което ще подпомогне силата на волята и контрол над ума.

Освен всичко това е необходимо от време на време да има и почивка на физиологическите функций. Храносмилателната функция често бива третирана повече, отколкото трябва – било ти от преяждане или неподходяща диета. Тези малко прегрешения се поправят ако има редовен пост през 14 дни.

И оттук следва че спазването на Екадаши има много ползи – освен физиологически и астрални, духовни – и защото този ден е силно свързан с ума и неговото взаимодействие с Луната, това ще ви даде мистериозна подкрепа във вашата медитация и практики на съзерцание – мистериозна, защото всичко това се усеща подсъзнателно. Но можете да проверите това за себе си, като започнете да спазвате Екадаши.

В Индия всичко се интерпретира от духовната му страна. Всяка река е Богиня. Всяка планина е Бог. Всичко е свещено, посветено на божественото. Всичко се обитава от определено божество – Devata. Бог е навсякъде. Идеята зад всичко това е да можем постоянно да чувстваме присъствието на Бог във всичко и навсякъде. В пространството и времето, навсякъде е Бог. Времето е Бог. Посоките са Бог. И така всеки обект става превъплъщение на божественото. Това е религиозната страна на Индия, която има дълбоко значение и изпълва живота със смисъл.

Използван източник:
Йога студио 108: Светла Благоева, www.sivanandadlshq.org

EKADASHI 16

 

 

Реклама

4 коментара Добавяне

 1. Vasil Zlatarev London UK каза:

  stranicata vi e super, prodyljavajte v syshtoqt duh,
  pozdravi ot London

  Харесвам

  1. Vidislava каза:

   Благодаря ти много! 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s