На първо място – „време за себе си“

на

Колко често мислите или казвате следващите изказвания?:

„Иска ми се да имах повече време за себе си“ „Толкова съм зает-а, нямам време дъх да си поема“ „Трябват ми повече часове през деня“ „Времето все не ми достига“

Водим стресиращ, на бързи обороти живот. И единственото нещо, за което изглежда че нямаме време е себе си. Създаване на повече време за себе си е в топ листата на много хора. С работното време, партньор и семейство ние постоянно жонглираме с нашите възможности и задължения. Всички знаем, че когато имаме любими неща, които обичаме да правим и успяваме да намерим време за тях, в крайна сметка се чувстваме по-заредени, щастливи и продуктивни.

Времето за нас ни позволява да се отпуснем, да се подновим и да се запасим с енергия и мир. Често хората планирайки време за себе си се чувстват егоисти. То не е нищо повече от това да оставим задълженията настрани и да се отпуснем с любимо занимание. Ако всички други около нас заслужават внимание, защо и ние самите да не заслужаваме? Липсата на време често води до чувство на безсилие пред ежедневните задачи, чувстваме се претоварени и извън равновесие.

Ето някои начини по които можем да организираме „времето за себе си“:

  • Първо, след като сме решили, че заслужаваме време за себе си всеки ден, започваме да го прилагаме. Не се чувствайте виновни, че отделяте време за себе си. Това е дългосрочен план, който ще донесе хармония и релакс за нас самите. Как всеки ще избере да прекарва това време е индивидуално.
  • Помислете кои са нещата, за които губите време всеки ден. Прекарвате ли повече време от необходимото да проверявате пощата си или в гледане на безсмислени неща из интернет? Може би отделяте прекалено много време за чистене и подредба вкъщи? Може би събирате разхвърляни от децата играчки, които след десет минути ще бъдат отново на земята? Всеки знае как губи ценни минутки 🙂
  • Разпределението на времето и отговорностите е доста голям помощник и силен коз. Спрете да се занимавате с неща, които не ви носят удовлетворение и радост. Спестяваме време и от тях.
  • Поискайте помощ за домакинската работа. Чудесен шанс за укрепване на семейната среда, работата в екип е един успешен метод. Разпределете работа за всеки според способностите му. Дори и децата могат да помагат с покупките, да си отсервират чиниите от масата. Не е необходимо един човек да върши цялата домакинска работа.

Започнете всекидневно „времето за себе си“ и отделяйте колкото можете първоначално. Изпълнявайте „времето за себе си“ както всяко друго задължение. Това е задължение към самите нас 🙂 Създайте си ежедневен ритуал за вас, който ще ви радва. Слушане на музика, медитация, чаша вино и вана, разходка…нещо което ви релаксира и най-важното, да ви кара да се чувствате специални.
Невероятно е времето, когато се изключваш тотално от света, отделяш за себе си цялата обич и внимание, което заслужаваш и се потапяш в релакс.
Когато една жена има задължения и деца, сутрин е натоварено време. Аз лично много се наслаждавам на времето сутрин, когато ставам рано преди всички и успявам да се насладя на чаша кафе или мляко. Живота с деца е твърде задължаващ и хаотичен 🙂 Но се намира време, ако желаеш. Или чудесно за релакс е времето късно вечер, когато всички спят и можеш да почетеш или слушаш музика на свещи.
Когато започнете да прилагате като ритуал „времето за себе си“ ще видите как ще се превърне в най-важната част от денят ви.
Откривайте себе си всяка минута, започнете да се третирате като кралици, когато отделяте време за себе си. Дори една обикновенна маска или йога вкъщи правят чудеса със самочувствието. Вместо да се оплаквате от липсата на време, създайте го. Запомнете, че само ние сме творците на нашият живот и всеки изминал ден е такъв, какъвто успеем да го направим. Не чакайте да ви го дадат, вземете го 🙂

И отново следва продъжение 😉 Още по темата

Сътворено от Видислава 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s