Свободата да бъдеш себе си.

на

Бъди себе си. Често срещан израз. Срещан като пожелание към някой или присъстващ в листата на стъпките за щастие. Каква е цената да бъдеш себе си? Какви усилия ни коства най-естественото и едновременно най-трудното нещо? В новите времена на промени все повече от нас търсят и се доближават до нашата най-естествена и свободна същност.

be-yourself-source

Често от деца имаме ограничения в това да бъдем себе си. Ограничавани от строги родители или изисквания в училище ние сме всеки път крачка по-далеч от нашата същност. От малки ни вкарват в поведенчески норми, удобни на някой друг, но не и присъщи за нас. Получаваме наставления от рода „Така не се прави” или „Какво ще кажат хората”…. Вкарват ни в модел на подражание и лека полека всяко дете, влизайки в тези норми се отдалечава от себе си. Заучените стъпки и поведения стават навик, докато накрая ние приемаме, че това сме ние, изживяваме се според грешно изградени принципи и не знаем кои сме.

Като тийнейджъри сме в среда на подражание, отблъсквани често от нашата същност, тяло, подражаваме на всеки модел, певец, но не и на себе си. Правим компромиси с начинът ни на обличане, защото еди – кой си ще ни хареса така. Сменяме цвят на коса, отново съобразявайки се с тенденциите. Мисля, че най-вървежната тенденция е да бъдеш комфортно привлекателна в твоят собствен стил. Защото си ти! Защото личността не може да бъде копирана и една копираща и подражаваща личност е винаги слята с оригинала.

Чувствате ли се, че ако не следвате тенденция или поведение ще бъдете различен, разделен от обществото, укорен за дефектите си, може би подиграван заради стилът ти на обличане или липсата на маркови дрехи? В следването на тенденции и мода всичко е прекрасно до мигът, в който не го правиш само и само , за да си харесван.  В мигът, който използваш всяка частица, мисъл, дреха, за да изразиш себе си. Областа с модата и дрехите е просто малък пример. Във взаимоотношенията ни дори с близки хора и приятели отново се открива тази тенденция на съобразяване, предпазливост или страх от неприемане. Точно страхът от неприемане, слабата оценка за себе си, недостатъчното самочувствие, непознаване и неоценяване на силните и най-уникални черти в нас.

В различните възрасти хората все правят нещо, за да се харесат на някой, не изказват мнение, за да избегнат конфликти, не защитават гледната си точка заради липса на самочувствие,  „Може би не съм прав”… Съобразяваме се с думите си пред различни хора, за да избегнем реакции, присмех или неприемане, просто се пускаме на течението и правим както всички правят. Един различен винаги е отлъчен и забелязан заради различното, което носи и проявява. Но имаме ли силата и куража да застанем зад това, което сме всъщност?

Favim.com-29989

Ако си буден, търсещ, различен, искащ да изживее уникалната си същност, да бъде приет и оценен, за това което е, сигурно ще останеш верен на себе си, ще се движиш по твоите принципи неподвластни на обществото. И ще се радваш на подобните като теб.

Има хора, съобразявайки се години с определени поведенчески норми , в един момент усещат приливът отвътре, желанието да разкъсат фалшивите бариери и да започнат да се изживяват без мисли за това , какво ще си помислят другите за тях или дали ще бъдат приети с истинската им същност, харесвания, мисли. Започва преходът на показ и изживяване на скритото уникално богатство. Започва приемането на дефекти, изказване на различното мнение. Този преход е толкова трансформиращ и обновяващ. Виждаш как някои приятели се отдалечават, други са изумени от промяната ти, но започват да те харесват повече с новото ти АЗ.

936649_10153047295816926_3331318450654578644_n

Можеш ли да си помислиш читателю, в коя сфера и къде се притискаш, къде ограничаваш естествените си реакции и ги заменяш с приемливи за обществото или близките ти?

В кои моменти моделираш поведението си, спираш своята усмивка, понеже не харесваш усмивката си или заставаш в определена поза, за да прикриеш недостатък?

Усещаш ли колко си свободен и летиш, когато си ТИ? Кога го усети за последен път?

Кога ще започнеш да обичаш себе си, приемайки се безусловно ?

Осъзнаваш ли, че си толкова уникална частица от Вселената и няма друг като теб?

Можеш ли да покажеш красивото си АЗ и да му се насладиш?

 tumblr_m5bkvsz6j81r9ws4xo1_1280

Моля те да си зададеш тези въпроси.

Моля те да отделиш време за себе си и да се огледаш с обич.

Ще се радвам да чуя отзиви, за да продължим по темата – „Как да започна да изявявам себе си свободно.”

 Автор: Видислава 

Подобни статии:

Да обичаш това, което е

Отговорът си Ти

Животът ми е чудесен. Защо тогава не изпитвам задоволство? 

Истинската спонтанност 

 Свободата и изборът 

Кога емоциите пречат 

3 коментара Добавяне

  1. nellymilanova@mail.bg каза:

    Сърдечно благодаря .

    Харесвам

  2. Блага каза:

    Пътят до вътрешната свобода е дълъг, но си заслужава да се извърви-с много Любов! Да разбереш и интегрираш моделите и програмите, които те отделят от твоята автентичност е водещата посока към свободата, свободата да бъдеш себе си! Процесът е бавен!… Но за къде да бързаме?

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s