По-добре сам отколкото в лоша компания

на

Голяма заслуга за това кой си или какъв ще станеш имат и хората, които избираш да са в твоето обкръжение. Понякога е въпрос на усет да разбереш колко някой човек е полезен за теб, за твоето развитие, с кого да общуваш и кой да си тръгне.

Изборът винаги е наш. Не е рядкост да сме заобградени с хора, които смятаме за приятели и в някои моменти от животът ни да останем неприятно разочаровани. Ще спомена някои общувания и поведения, които са срещани.

 „Когато характерът на някого не ти е ясен, погледни приятелите му.“

Японска поговорка

 bd78b26e67131b57c22dc713fab5ec67

 1. Хора, които те търсят и правят компания с теб само, когато на тях им е удобно.

Разбира се всяко приятелство става плавно и непринудено с участието на двамата. Иска се уважение и разбиране към отсрещната страна. Но има хора, които ви търсят само, когато имат нужда от компания, които не правят място за вас в техният живот. А когато вие искате да споделите време с тях никога ги няма. И може би се чувствате като досадник с общуването си тях. Само вие ги търсите, грижа ви е за тях, лоялен сте. А от тяхна страна няма подобни чувства. Ако човек ви иска като приятел ще направи място в животът си за вас. Другото са само оправдания. 🙂

BUSY

 2. Връщат ви в миналото и често го използват срещу вас.

Някои хора не могат да свикнат с факта, че сте се променили, че сте различен от човекът във вашето минало и ви връщат отново там или се държат с вас все едно сте онзи човек.

Всеки е правил грешки, бил е различен в изминалото време, след различни преживявания се е променил, поучил се от грешките, имайки различно държание сега, различен поглед към нещата и желание за развитие. Намират се негативни хора, които умишлено да ви натрапват ваши грешки или навици в миналото, които по никакъв начин нямат общо с вас. Когато искаме да се развиваме и променяме към по-добро неминуемо някои хора остават по пътя зад нас. Има токсични връзки, които вместо да спомагат за вашето развитие ви държат привързани към миналото. А кой би искал да гледа постоянно назад? 🙂

Стоейки в миналото, което няма възможност за промяна е губене на жизнена енергия и не води до нов пълноценен ден. Ако някой постоянно ви съди за вашето минало и го използва срещу вас е време да оставите този човек зад себе си.

 1384368444

 1. Чувствате се като в капан

В здравословните взаимоотношения и приятелства всичко е свободно и всеки има неговата лична територия. Чувстваш се свободен, приет и си там поради твоят личен избор. Ако в някое общуване се чувстваш ограничен или в капан, може би не е подходящата среда за теб. Понякога разбирането за приятелство се разминава при различните хора и това прави общуването трудно. Можете да усетите и да разберете дали това е приятелството, което ви дава свобода или ви ограничава. Помага ли ви да изявявате себе си или държи да се държите по определен начин.

 1. Съветниците и критикуващите вашето бъдеще и мечти.

Е, има хора, които колкото и да са ни близки, толкова и далечни ги усещаме. Срещаният абсурд 🙂

Имайки мечти и споделяйки ги с близък човек или приятел е вид голямо доверие. Има хора ( по различни причини), винаги намирайки начин да омаловажат нечия мечта или постижение. Приличат ми на онези, вечните комплексари които нямат постижения или мечти, но винаги могат да снижат другите. Силните хора помагат на другите да изпълняват техните мечти и им вдъхват вяра и кураж, вместо да ги унижават или обезкуражават. Намират се и такива. Ако са част от вашият живот и сте в честа връзка с тях, помислете. Нашето обкръжение помага да станем в онова, което мечтаем. Колко големи са мечтите ви?

„Успелите и неуспелите хора не се различават толкова много в своите умения. Те се различават в тяхното желание да развият пълния си потенциал.“

Не се тревожете, ако някой се съмнява в постигането на мечтите ви. Животът е едно отворено пътуване и след раздяла с неподходящи приятелства, идват нови.

„Не позволявай никога на никой да те кара да се чувстваш така, сякаш не заслужаваш това, което искаш!“

~ Хийт Леджър

 1. Такива, които често ви лъжат.

Не знам лъжата има ли място в едно приятелство или може ли едно приятелство да е истинско, ако има лъжи. Има наистина хронични лъжци, които чак изживяват всяка тяхна лъжа. Знаем приказката за лъжливото овчарче. Взаимоотношенията с подобни хора за непълноценни, в момента когато се чудиш кое лъжа и кое истина от казаното.

 6. Негативните хора

Общуването с хора, които на всяко решение ще намерят проблем 🙂 

22

Да, точно сте разбрали. Те са склонни да виждат всичко негативно, все едно са изпаднали в хронична депресия. Чудното е, че външният им вид може и да не отговаря на вечно мрачната им същност. Те не са негативно настроени само срещу вас, но и срещу всичко в животът. Особено срещу промените и развитието.

Всичко, каквото казват е проект на тяхната действителност. Казаното от такива хора не бива да се приема навътре, можем да контролираме единствено себе си и нашите възприятия. Ако усещате, че общуването с такива хора ви действа потискащо или негативно може да се отдръпнете, за да поемете въздух. Позитивните промени се случват, когато се отдръпнеш от вечно негативните хора. Това не значи, че ги мразиш, а че уважаваш повече себе си.

4962-cutting+people+out+of+my+life

Може би се познавате човек, който вечно се оплаква, не прави нищо за да излезе от това положение и усещате тази негативна енергия да потиска и самите вас. Когато сте помагали с каквото сте могли, дори и само с морална подкрепа, но този човек е в същото положение. Ако човек не си помогне сам, никой не може да му помогне.

Всеки, който е поел по пътят на развитието, който е променил неща в себе си, който се опитва да използва разумно всеки нов ден, е усещал че контактът с такива хора го дърпа назад. В един момент се обграждаш с хора, които са търсещи. И действащи 🙂 

 „Стой с онези, които пеят, разказват истории, наслаждават се на живота и носят радостта в очите си. Защото радостта е заразна и винаги успява да намери решение там, където логиката може да обясни само причината за грешката.“

Всеки, уважаващ себе си човек ще гледа първо за собственото си добруване. От нещата, които някой ви казва за вас, можете да научите много. Но се подбират само тези, които ще допринесат за нашето развитие. Така и с хората.

be516ac58ac075c1ce8d1c96fa4c58c5

Общувай с хора, на които искаш да приличаш без да губиш своята същност. Хора, които те мотивират, от които можеш да учиш. Даже и такива, които са по-добри от теб в някоя сфера.

Животът е твърде кратък, за да си прекарваш времето с „грешните” хора с хора, които те отдалечават от щастието.

Преди четoх една мисъл за истинските приятели. Казваше се, че истинските приятели са тези, които са с теб в тежките моменти. Да, сигурно в тежките моменти само някои ще те подкрепят. Може би и те са в тежко положение и ще припознаят мъката?

Но попаднах и на друга мисъл: че истинските приятели са с теб, когато имаш успехи и се радват от сърце за твоите успехи. Кое е вярно за вас, вие определете.

И не приемайте нищо лично от статията. Написана е с глътка от вдъхновенията, които четох днес аз. С поздрави за вас 🙂 

 Видислава 

 a406d2ff12c9fc5ae10256a9b1baac68

Реклама

6 коментара Добавяне

 1. nellymilanova@mail.bg каза:

  Благодаря на споделянето напълно съм съгласна със посланието .

  Хубав и жизнерадостен ден.

  Нели .

  Харесвам

 2. Emilia Nachkova каза:

  много ми харесва,човек се учи цял живот.

  Харесвам

  1. Vidislava каза:

   Благодаря, Емилия. Учим и споделяме. 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s