Блокажи в сексуалността

на

Сега ще поговорим за енергийните блокажи в областта на сексуалността, които касаят поотделно жените и  мъжете. При жените областта на първата и втората чакра (при опашната кост и пъпа) са най-засегнати и наранени от сексуалното потискане и насилие през вековете. В продължение на няколко хилядолетия жените са били поставени в подчинена роля в почти всички обществени сфери и това все още продължава на много места по Земята. По отношение на сексуалността това неравенство се проявява като изнасилвания, нападения и унижения в голям обхват. В резултат на това много жени и колективната женска душа като цяло са страдали неимоверно. Дълбоките емоционални рани се нуждаят от време, любов и безкрайна грижа, за да бъдат излекувани.

Блокажи при жените

Често импулсът за сексуално единство се усеща от жената като копнеж на сърцето или като духовно чувство. Но при осъществяване на физическа близост може да се окаже, че жената не е способна да изрази сексуалната си енергия свободно поради енергийни блокажи в първа и втора чакра. В тези енергийни центрове има спомени (на душата) за сексуалността, която е била налагана с насилие и по унизителен начин. Подобни преживявания са били толкова болезнени, че жената е оттеглила своята енергия и съзнание от коремната област. Сега, когато тя отново подхожда сексуално към тази област, мускулите инстинктивино се стягат или емоционалното тяло автоматично дава сигнали за съпротива. Физическите клетки имат съзнание за травмата и не приемат с лекота поканата за танц. Те искат да се затворят и да създадат бариера, за да предпазят жената от нова агресия. Тази реакция е съвсем разбираема и към нея винаги трябва да се подхожда с най-голямо уважение. Използването на каквато и да е сила, за да бъде премахната съпротивата, по един или друг начин представлява ново насилие над наранените центрове.

Когато вие, като жена, имате подобни емоции – гняв, съпротиви или страх – свързани с физическата близост, за вас е много важно да ги осъзнаете напълно. Всички тези емоции много често са по-стари от настоящата ви връзка, даже от преди този ваш живот. Възможно е в по-долни чакри да има стари травми, които са оставили дълбоки емоционални белези.

Специално бих посъветвал жените, носещи такава болка, да опознаят онези свои животи, в които са били насилника/агресора (в противоположност на жертвата). Ако ви е трудно да навлезете в предишните си животи, тогава установете връзка с „енергията на насилника или на властната жена”, която е вътре във вас. Може да ви звучи странно, но това е причината за вашата болка. Когато сте били жертва на сексуално насилие, това е внесло много гняв в енергийното ви поле, където може да се е събрал гняв от няколко живота. Този гняв ви блокира и ви затваря в чувството за безпомощност и усещането, че сте жертва. Трябва да имате разбиране, за да освободите гнева.

Трябва да разберете защо и за какво, трябва да видите по-голямата картина. Когато си представите, че сте властна жена, която може да бъде безмилостна и жестока към мъжете, и почувствате вътре в себе си, че това също е част от вас, тогава гневът ще се разтвори и изчезне. Възможно е да се появи и едно по-дълбоко разбиране и вътрешно познание, че представлявате част от една по-голяма кармична сага, в която сте играли и двете роли: на насилник и на жертва. Почти невъзможно е да освободите емоциите си на болка, безпомощност и усещането, че сте жертва, ако не видите и другата ваша страна – „тъмната част” от себе си.

Не е задължително непременно да се върнете към ваши минали животи, за да разпознаете тази тъмна част в себе си. Бихте могли да я осъзнаете и като се наблюдавате в ежедневния живот. Когато почувствате тази тъмна енергия (а именно, желанието да упражнявате власт и да наранявате другите), тогава ще усетите, че сте били не само безпомощната жертва на външни обстоятелства. Съществува кармична връзка между насилника и жертвата като и двете роли отразяват аспекти от самите вас

Щом познаете и приемете своята тъмна страна, вие ще можете да погледнете на собствените си вътрешни рани по различен начин и ще започнете да прощавате. Когато имате разбиране, гневът ще се стопи и ще можете да се докоснете до словете емоции в дълбочина: тъгата, скръбта, болката, които присъстват на много нива, както и в самото тяло.

За жените е много важно да признаят аспекта на насилника в себе си и да поработят с него. Когато изпитвате омраза и неприязън към сексуалността, разберете, че колкото повече омраза и гняв чувствате, толкова повече се идентифицирате с ролята на жертвата и токова повече ограбвате вашата собствена свобода. Опитайте се да почувствате вътре в себе си, че на сцената на сексуалността се разиграва една кармична пиеса, в която вие сте изпълнявали и двете роли: на добрия и на лошия герой. Оттук можете да достигнете до момента на прошката – да простите и на себе си, и на другите. Има причина за всичко, което се случва. Действията на насилие и репресия могат да изглеждат безсмислени, но винаги зад тях има някаква предистория. И винаги, когато има сексуално насилие, то оставя дълбоки следи на всички четири нива в човешкото същество.
114e33215ef5cbdfc806d4ae79a78d84

Блокажи на мъжката сексуалност

По отношение на мъжкото преживяване на сексуалността, най-честите блокажи са на нивото на сърцето и главата. На тези нива може да има страх от отдаване и страх от дълбока емоционална близост. В почето случаи страхът се корени далеч назад във времето, по-далече, отколкото можете да си спомните – от епохата, в която жените са властвали над мъжете. Това е превърнало играта на сексуално привличане, която първоначално е била невинна и спонтанна, в нещо застрашително. Мъжете разбрали, че е опасно да показват открито своите чувства и да отварят сърцата си за своите партньорки.

В мъжете има дълбоко вкоренен страх да се оставят на своята чувствена страна, като тези страхове не биват изразявани непременно на физическо ниво. Мъжете могат да участват физически в един сексуален акт, като същевременно държат чувствата си настрана. Така мъжът е способен да присъства сексуално на физическо ниво, като чувствената му природа може (частично) да отсъства. Емоциите му остават заключени поради неговия страх да се разкрие и да стане отново уязвим за отхвърляне. В това се крият стари спомени на душата, че някога е бил изоставян и емоционално нараняван.

Търпение и любов

Като цяло енергийните блокажи при мъжете и жените са различни. Затова е много важно да изразявате открито помежду си онова, което чувствате и усещате, когато сте заедно. Ако истински се доверявате на своя партньор, без да се срамувате можете да изследвате къде блокира сексуалната ви енергия при физическа близост. Можете да правите това, като просто осъзнавате до каква степен си позволявате да усетите и изразите потока на вълнение и интимност, който възниква между вас. Вижте дали се чувствате задръстени или блокирани в някоя част на вашето тяло или в някоя част от вашите емоции и чувства. Усещате ли топъл огън в сърцето си, когато сте заедно? Чувствате ли духовна откритост към другия? Подготвен ли сте да посрещнете другия в неговата или нейната цялост?

Звучи странно, но вие се страхувате от истинската близост, а всички много силно желаете да имате пълноценна връзка. Почти всички билбордове по улиците показват идеалния образ на емоционално и сексуално задоволяваща връзка. Но истинската близост ви плаши. Когато някой ви стане много близък и трябва да свалите всичките си маски, във вас започват да се появяват задръжки от всякакъв вид, за които не сте имали представа. В моментите, когато тези задръжки излизат на повърхността, опитайте се да не се осъждате за това, а го приемете като възможност да изследвате вашите вътрешни блокажи. Никой не е освободен от тях. Почти всички ги имат и това им пречи да преживеят сексуалността в пълния смисъл на думата, както я описах в началото. Затова искам да помоля всички вас да се отнасяте с любящо осъзнаване към потока на сексуалната енергия във вас – независимо дали сте необвързани или имате връзка – и да подходите към блокажите, които намирате вътре в себе си, с внимание и уважение. Силата е най-лошият съветник в тази област. Търпението и любовта са жизнено важни.

Поддържайте жив копнежа за истинско и пълноценно преживяване на сексуалността. Не е нужно да изхвърляте бебето заедно с водата. Желанието е мощно. Пътят към пълно и радостно преживяване на сексуалността може да бъде дълъг и криволичещ. Но по този път ще увеличават в себе си любовта и състраданието към себе си и към другите, а те са толкова ценни за вашия човешки свят.

Вие лекувате една древна история на борба между половете. Мъжките и женските енергии трябва отново да потекат заедно и да се съединят в танца на радостта и творчеството. Всеки ваш индивидуален принос в този процес оказва положително влияние върху колективната душа на мъжете и на жените. Вашата обич към самите себе си дава възможност енергиите на търпението и любовта да потекат и към всички останали.

© Pamela Kribbe

Реклама

Един коментар Добавяне

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s