Обичай тялото си, освободи умът си

на

Ако погледнете  тялото си ще откриете милиарди живи същества, които зависят от вас. Всяка клетка във вашето тяло е живо същество, която зависи от вас. Вие сте отговорни за всички тези същества. За всички тях вие сте Бог. Можете да им осигурите това, от което се нуждаят, можете да обичате всички тези живи същества или да бъдете скъперник с тях. Клетките във вашето тяло са напълно лоялни с вас, те работят за вас в хармония. Можем дори да кажем, че те се молят на вас. Вие сте техният Бог. Това е абсолютната истина.

Връзката между вас и вашето тяло, между вас и всички тези живи същества, които зависят от вас може да стане най-красивата връзка. Вашето тяло и всички тези живи клетки са съвършени в тяхната половина от връзката, точно както кучето е съвършено в неговата половина от връзката. Другата половина е вашият ум. Тялото се грижи за своята половина от връзката, но умът е този, който злоупотребява с тялото, който се отнася зле с тялото, който е толкова стиснат с него.

Тялото ви иска да получи цялата любов на ума, но той казва: “Не, аз не харесвам тази част от тялото си. Погледни носа ми – не го харесвам, очите ми – те са толкова големи. Тялото ми е прекалено дебело. Краката ми са прекалено къси.” Умът може да измисли всякакви неща за тялото.

Вашето тяло е съвършено такова каквото е, но ние имаме всички тези идеи за това кое е грешно и кое правилно, кое е добро или лошо, хубаво или грозно. Това са само идеи, но ние вярваме в тях и това е проблемът. С съвършения образ, който имаме в ума си, ние очакваме тялото ни да изглежда по определен начин, да действа по определен начин. Отхвърляме собственото си тяло докато то е напълно лоялно с нас.

Дори когато то не може да направи нещо заради своите ограничения, ние го насилваме и то все пак опитва. Вижте какво правите с тялото си. Ако отхвърляте собственото си тяло, какво може да очакват другите хора от вас? Ако вие приемате собственото си тяло, вие можете да приемете почти всеки и всичко. Това е нещо много важно, когато стане въпрос за взаимоотношения. Взаимоотношенията, които имате със себе си, се отразяват и на взаимоотношенията с другите. Ако отхвърляте тялото си докато споделяте любовта си с партньора си, вие ще се срамувате. Вие си мислите: “Виж тялото ми. Как може той да ме обича, когато имам такова тяло.” Тогава вие отхвърляте себе си и правите предположението, че и другият ще ви отхвърли поради същата причина.

dfe8042cafd31a2ffcbed4b3e85c3a0b

За да създадете връзка, която при всички положения ще ви отведе в рая, вие трябва да приемете своето тяло напълно. Вие трябва да обичате тялото си и да му позволите свободата да бъде такова каквото е, да го дарите със свободата просто да получава и да дава без да се срамува, защото срамът не е нищо друго освен страх. Представете си вашето куче. Вие го гледате с очи, изпълнени с любов и се наслаждавате на красотата му. Няма значение дали кучето е красиво или грозно. Вие можете да изпаднете в екстаз просто наблюдавайки красотата на кучето, защото не става въпрос да притежавате красотата. Красотата е просто едно понятие, което сме научили. Смятате ли, че костенурката или жабата са красиви? Можете да видите жабата – тя е красива. Можете да погледнете костенурката – и тя също е красива. Всичко, което съществува е красиво – всичко. Но вие смятате: “О, това е грозно”, защото някой ви е накарал да вярвате, че това е грозно, а друго е красиво, също както някой ви е накарал да вярвате, че едни неща са добри, а други – лоши. Няма проблеми да бъдете красиви или грозни, високи или ниски, слаби или дебели. Няма проблеми да бъдете величествени.

Ако вървите в тълпа от хора и те ви казват: “О, ти си красив”, може да отговорите “Благодаря, знам.” и да продължите. За вас това няма значение. Но ще има значение, ако вие не вярвате, че сте красиви и някой друг ви го каже. Тогава вие ще кажете: “Наистина ли?” Това мнение може да ви впечатли и, разбира се, това ви прави лесна плячка. Вие смятате, че се нуждаете от това мнение, защото вярвате, че не сте красиви. Спомняте ли си историята с магическата кухня? Ако имате всичката храна, от която се нуждаете и ако някой поиска да ви контролира заради храната, вие ще му отговорите: “Не, благодаря.” Ако искате да бъдете красиви, но не вярвате, че сте, и някой ви каже: “Аз винаги ще ти казвам колко си красива ако просто ми позволиш да те контролирам”, вие ще отговорите: “О да, моля те, казвай ми колко съм красива.” Вие ще позволите това да се случва, защото смятате, че се нуждаете от това мнение.


44741619edceaff89eac890d311abdde

Това, което е важно, не е мнението на другите хора, а вашето собствено мнение. Вие сте красиви, без значение какво ви казва вашият ум. Това е факт. Не е необходимо да правите нищо, защото вие вече имате всичката красота, от която се нуждаете. За да бъдете красиви, не е необходимо да имате никакви задължения към когото и да е. Другите са свободни да виждат каквото си искат. Дори другите да ви дават оценка “красив” или “грозен”, ако вие сте осъзнати за вашата собствена красота и я приемате, тяхното мнение няма да ви повлияе по никакъв начин. Може би вие израствате, вярвайки че сте непривлекателни и завиждайки на красотата на другите. Тогава, за да оправдаете своята завист, си казвате: “Аз не искам да бъда красива”. Може би дори се страхувате да бъдете красиви. Този страх може да дойде от много посоки и не е едно и също за различните хора, но в повечето случаи това е страх от собствената ви сила.

Красивите жени се страхуват от мъжете и не само от тях, но и от жените. Другите жени, които не са красиви като вас, може да ви завиждат, защото вие привличате вниманието на мъжете. Ако се обличате по определен начин и мъжете са луди по вас, какво ще кажат жените за вас? “О, тя е лека жена.” Вие започвате да се страхувате от всички тези присъди на хората за вас. Това отново не е нищо друго освен идея, нищо друго освен лъжливо убеждение, което отваря рана в емоционалното тяло. После, разбира се, трябва да покриваме раните с лъжи и със системата на отричане. Завистта е също вярване, което може да бъде разбито с осъзнаване. Можете да се научите да се справяте със завистта на другите жени или мъже, тъй като истината е, че всеки от вас е красив.

Единствената разлика между красотата на един човек и на друг е идеята за красота, която имат хората. Красотата не нищо друго освен една идея, нищо друго освен едно убеждение, но вие може да вярвате в тази идея за красотата и да базирате цялата си сила на тази красота. Времето минава и вие виждате, че остарявате. Може би вие не сте вече толкова красиви, колкото сте били от ваша гледна точка и по-младите жени са тези, които са по-красиви сега. Време е за пластични операции, да се опитате да запазите силата, защото вярваме, че
красотата е нашата сила. Собственото ни остаряване започва да ни боли. “О, Боже, красотата ми си отива. Дали мъжът ми още ме обича? Аз вече не съм толкова привлекателна. Сега той може да види други жени, които са попривлекателни от мен.” Ние се съпротивляваме на остаряването. Вярваме, че ако някой е вече стар, той не е красив. Това убеждение е напълно погрешно. Ако видите новородено бебе, то е красиво. Добре, възрастният човек е също красив.

cc86fbd4057dcd43f593da9e8d026968

Имаме всички тези оценки, всички тези програми, които поставят граници на щастието ни, които ни карат да отхвърляме себе си и другите. Можете ли да видите как ние играем тази драма, как се програмираме за провал с тези свои виждания? Остаряването е нещо хубаво, както израстването е нещо хубаво. Порастваме от дете в тинейджър, в млада жена или мъж. Красиво е. Да станеш възрастна жена или мъж също е красиво. В живота ни като хора има определени години, когато ние сме активни за възпроизвеждане. През тези години, ние може би искаме да бъдем сексуално привлекателни, защото природата ни кара така. След това, не е необходимо да бъдем привлекателни от гледна точка на секса, но това не означава, че не сме красиви. Вие сте това, което вярвате че сте. Няма какво друго да правите освен да бъдете това, което сте.

Имате право да се чувствате красиви и да се наслаждавате на това. Можете да приветствате тялото си и да го приемете такова, каквото е. Нямате нужда някой друг да ви обича. Любовта идва отвътре. Тя живее вътре в нас и винаги е там, но с тази стена от мъгла, не можем да я почувстваме. Вие можете да възприемете красотата, която живее вън от вас, само когато почувствате красотата, която живее вътре във вас. Вие имате представа за това какво е красиво и какво грозно и ако не харесвате себе си, можете да промените представата си и животът ви ще се промени. Звучи просто, но не е лесно. Този, който контролира тази представа, контролира и съня. Когато накрая сънуващият започне да контролира съня си, сънят става шедьовър.

c255efa3ef0d2dd7af2bef85f86c1dbd

* Може да започнете да правите молитвен ритуал за вашето тяло всеки ден. В Индия хората извършват молитвени ритуали за различни богове и богини. При тези ритуали те се покланят на идол, слагат цветя до идола и хранят идола с цялата си любов, защото тези статуи символизират Бог. Всеки ден вие може да предлагате божествена любов на вашето собствено тяло. Когато взимате душ или вана, въздействайте на вашето тяло с цялата си любов, отнасяйте се към него с уважение, благодарност и почит. Когато ядете, поемете къс храна и й се насладете. Тази храна е дар за вашето тяло, за храма, където живее Бог. Правете това всеки ден и ще почувствате, че любовта ви към тялото става все по-силна с всеки изминал ден и вие повече никога няма да отхвърлите себе си.

Само си представете деня, в който вие обожавате своето тяло. Когато приемате себе си напълно, ще се почувствате толкова добре в тялото си и ще бъдете толкова щастливи. Тогава, когато се свържете с някой друг, вашият лимит на самозлоупотреба ще бъде почти равен на нула. Това е любовта към себе си.

Това не е чувството на гордост, защото вие се отнасяте към другите със същата любов, почит, уважение и благодарност както и към самите себе си. Можете ли да разберете какво съвършенство се крие в една такава връзка? Това е като да прославяме Бог вътре във всеки един от нас. Когато си поставите за цел да създадете съвършени взаимоотношения между вас и вашето тяло, вие ще започнете да се учите да създавате подобни взаимоотношения и с всеки, с който влизате в контакт, включително с вашата майка, приятели, партньор, деца, куче. Когато постигнете съвършенство във взаимоотношенията с тялото си, тогава вашата половина във всички външни връзки ще бъде задоволена.

Вие вече няма да зависите от външния успех на връзката. Когато правите молитвен ритуал със собственото си тяло, когато се научите как да бъдете предани на собственото си тяло, тогава докосвайки тялото на любимия си вие ще го правите със същата преданост, същата любов, благодарност и уважение. И когато любимия ви докосва тялото ви, то е напълно отворено, няма страх, няма необходимост – то е пълно с любов. Представете си всички възможности за споделяне на вашата любов по този начин. Вие дори няма да се нуждаете да докосвате. Просто гледайки се един друг в очите, вие задоволявате нуждите на ума и на душата. Тялото е вече задоволено, защото то има вашата любов. Вие никога повече няма да бъдете самотни, защото сте изпълнени със собствената си любов. Накъдето и да обърнете поглед, вие ще бъдете изпълнени с любов, но не от другите хора. Можете да видите дървото и да почувствате любовта, която то ви изпраща. Можете да погледнете небето и то да задоволи нуждата от любов за вашия ум. Вие ще видите Бог навсякъде и той повече няма да бъде теория за вас. Бог е навсякъде. Животът е навсякъде. Всичко е направено от Любов, от Живот.

Mixed race woman practicing yoga in living room

Дори страхът е отражение на любовта, но страхът съществува в ума и при хората този страх контролира ума. Ние интерпретираме всичко според това, което е в ума ни. Ако в ума ни има страх, всичко, което възприемаме, ще бъде анализирано посредством страха. Ако сме ядосани, всичко, което възприемаме, ще бъде съобразно гнева. Емоциите ни действат като филтър, през който гледаме останалата част от света. Би могло да се каже, че очите са израз на това, което чувствате. Вие възприемате външния сън според вашите очи. Когато сте ядосани, вие виждате света с очите на гнева. Ако гледате с ревниви очи, вашите реакции ще
бъдат други, тъй като вие виждате света през ревността. Когато гледате с очите на яростта, всичко ще ви дразни. Ако очите ви са тъжни, вие ще плачете, защото вали, защото има шум, заради всичко. Няма защо да съдите или да интерпретирате, но вие ще виждате дъжда според емоционалното си тяло. Ако сте тъжни, ще гледате с очите на тъгата и всичко, което възприемате ще бъде тъжно. Но ако в очите ви има любов, вие виждате любов където и да отидете.

от книгата на Дон Мигел Руис „Овладяването на любовта, Книга за мъдростта“

Реклама

Един коментар Добавяне

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s