Целите и кое ни дели от успеха

на

Мечтите, които имаме и целите, които никога не сме изпълнили понякога си приличат. Успехите не са мигновенно нещо. Обикновено преди те да се случат е вложено доста усилие и труд. Често онова, което се вижда при някой постигнал успех е външната страна, усилията не се виждат. Историята на „бързият успех“ е резултат на всичко направено до този момент в живота ви.

Понякога сме заобиколени от приятели и семейство, което иска да ни помогне. Но никой няма перфектният отговор за нас. Това е наша задача. Не слагайте ограничение в израстване то си. Когато открием и достигнем един връх той няма да е върхът. Открийте следващият. Ако сме по-упорити от всякога може резултатите да не са само добри, а много добри. Всичко зависи от нашите действия.

photo-1428279148693-1cf2163ed67d

Мечтите от само себе си не са толкова важни. Животът не е никога само цели. Животът е в пътуването. Да, трябва да се насладите на целите и постиженията си. Но постигането на цел само по себе си не ни води на магично място пълно с щастие. Постигането на целта е кратко изживяване. А животът не е. Единственият удовлетворяващ начин за постигане на мечтите е пълното наслаждаване на всяка стъпка от пътуването до нея. И пътуването към целта е от много крачки. Някои стъпки са напред, в някои ще се препъвате. Ако сте на прав път, празнувайте, защото този успех е важен. Ако се препънете, вземете опита от наученото. Ако всяка стъпка е повод за празнуване или повод нещо да научим, със сигурност ще се радваме от пътят към постигането на целта ни. 

Понякога целите са много и ги променяме постоянно, лъкатушим се от една на друга, не сме сигурни кое точно искаме в момента. Има и състояния при които следвайки една цел виждаме някой по-„блестяща“ и тръваме след нея. Основната ни цел е да имаме всното кои са мечтиет и целите ни в този момент.

Лесен начин за формулиране и изясняване е писането. Вземате лист и написвате една листа на това, което искате да постигнете в следващите шест месеца, примерно. Целите трябва да бъдат реални и постижими. Трябва да имат конкретно постижение, което ще ви докаже тяхното постигане. Запитайте се; „Ако за 24 беше възможно да постигнете всички тези цели, които сте написали, коя е тази, която ще ви донесе най-положителен принос към вашият живот, или коя е онази, която ще ви направи щастливи?“ За мен е сигурен знак, че избраната от вас, би било добре да е първата ви цел.

Обикновено се определя дата, до която целта да бъде постигната, начертава се план с определени действия, които ще допринесат за нейното изпълняване. Фокуса е най-важното нещо за успеха.

Има няколко причини за непостигане на целите.

И може би най-голямата е страхът. Страхът от провал, страхът да не изглеждате глупаво пред другите или страхът че не сте достатъчно добри и способни. Затова целите трябва да бъдат реални и не прекалено големи. Ако целта ви изисква време, се разделя на малки стъпки.

Негативността и черногледството също могат да ви спънат по пътя към целите ви. Дори и да не сте такива, ако сте заобиколени от хора, които непрекъснато да подценяват и обезкуражават усилията ви, то постигането е трудно. Хората тръгнали по пътят към големите цели и успеха знаят, че подбирането на подходяща среда е важно. Общувайте с такива, от които можете да се учите. Няма нищо лошо да промените сегашната си компания, ако тя не спомага развитието ви. Все пак всеки има правото да развива себе си и да подбира средата си.

Прекаленосто мислене и обмисляне също ни спъва понякога. Анализирайки дали ще успеем или не не печелим нищо освен излишни мисли и загубено време. Понякога мислите и анализите парализират. Направи план, изясни целите си и действай. Риск винаги има. Стоенето на едно място и мислене е до време. Другото е действие.

Често мързела и навика да се изтриваш с някой друг е наличе при една неизпълнена цел. Хората имат навика да се оправдават с някой друг, с лошите обстоятелства или незаинтересуваната публика, отколкото да потърсят причината в себе си. Осъзнаването на лична отговорност е „трябва“ според мен. Единствено ние контролираме нашите успехи и провали. Ако не стане на едно място или ситуации, може да опитаме другаде или да сменим подхода. Но отговорноста е винаги наша. Постижението също.

Успехът не се случва, ако нямаш цели. Той е промяна и се усеща много добре. Започни да действаш. Обществото е свикнало, че успехите са отредени за малцина, че възрастта има значение, че успехите за трудни и понякога това мислене се пердава поколения напред.

Успехът ти няма значение на колко си години, къде живееш, а има значение колко големи са мечтите ти, колко далеч можеш да стигнеш за тях, колко много вярваш в себе си, готов ли си за промяната. Вярвам, че всеки човек има огромен потенциал, който може да развие и да го използва, за да стигне до състояние на пълнота и хармония. 

Видислава 

Ако си готов за промяна и желаеш подкрепа, можеш да ми пишеш за насоки.

 

Един коментар Добавяне

  1. nellymilanova@mail.bg каза:

    благодаря за полезните послания е съвети.

    Нели

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s