Всеки е господар на собствената си реалност

на

Имах различни запитвания и писма относно теми свързани с отношенията ни с другите – примерно как да се държим с хора, които ни нараняват, които ни обиждат, които ни вземат от енергията или ни действат негативно и т.н.

Всъщност няма хора, които НИ правят нещо. Има такива хора в отношенията, с които ни се притискат слаби страни и не се чувстваме комфортно. Всичко започва вътре от нас. Дали е щастие, радост, болка, ние можем да контролираме всичко. Не е лесно, защото се иска самонаблюдение, желание за промяна и позитивна нагласа. Каква е реалността и отношенията ни с другите просто е едно отражение на онова в нас. Понякога спирането на общуването с такива хора спира тези проблеми. Но е много тънка границата между това дали проблемът е в „неправилните” хора или е в онова, което е наранено и недоразвито в нас. Както и не може да се фиксираме само във външните причинители на болките ни. Защото всеки е отговорен за собствените си действия, емоции и преживявания.

Ако човек е достатъчно уравновесен и знае своите ценности едва ли би имал проблем да се справя в такива ситуации.

Всичко започва от изясняването на собствените ни граници, кое поведение от другите към нас толерираме, кога да кажем „не”, кога да се отдалечим. Отговорът на това е строго персонален. Няма уникална формула за всички, поради простата причина, че всички сме различни, имаме различни преживявания и възприятия.

Коренът на повечето проблеми се крие в липсата на представа за нашите собствени ценности, липсата на самооценка и някои грешни вярвания. Несигурността, липсата на самочувствие, наличието на комплекси и надценяване на другите и…  лесните обиди от думите на някой са налице.

Трябва да се започне от това кое ценим в себе си и защо, кои са силните качества, какви таланти и успехи имаме. Това често е сложен процес за един човек, който досега не се е запитвал тези въпроси. Но с желание за промяна и самоопознаване всичко е възможно.

Всъщност за всяко едно външно нещо – за лошото време, за „лошият” партньор, за липсата на пари, ние можем да променим нашето собствено отношение, така че този външен фактор да не ни влияе или поне не в толкова силна степен. Имаме възможността за избор дали да играем жертви или да се отнесем зряло към ситуацията. И тук мога да спомена и за понятието „локус на контрол“, което означава обобщената представа на човека за това, какво се явява причина за събитията в неговия живот и кой носи за тях отговорност.

i-e-locus-of-control

Някои хора търсят причините в тях, анализират и търсят решения. Но при липса на някои други качества или уравносвесеност, пак може да се изпадне в крайности като човек започне да вини само себе си за случилото се, за всичките лоши събития и грешки. Тогава може да остане белязан от вина, която да му пречи дълги години. В такива случаи пак е добре да се започне от търсенето и определянето на собствените ценности, граници, да се потърси назад във времето и да се изясни причината. Защото без да бъде открита и призната причината не може да се продължи напред. А със загърбване на една лоша случка или със загърбване на трудните ситуации, в които не можем да се справим не се постига нищо. Всеки проблем се повтаря отново и отново, защото не сме разработили нашата страна или качество, което липсва.

От друга страна хората, които са склонни да търсят причината в тях са способни на по-големи успехи чрез мотивация и самопознание, защото те осъзнават че те и само те са отговорни за всичко, което се случва около тях и имат силата да се променят. Защото колкото и да има външни дразнители, нашата реакция зависи само от нас.

В живота си имаме различни ситуации, които оставят убеждения в нас, които ни вредят по-късно. Ръководейки се от тях ние продължаваме да се въртим в едни и същи модели на поведение и да се нараняваме от външни обстоятелства. Докато осъзнаем, че причината е само в нас или по-точно ние имаме силата да променим нашето възприятие и действие.

Следва продължение….

Видислава

2 коментара Добавяне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s