Навици, които щастливите хора прилагат

на

Независимо от уникалността на всеки човек, има неща и навици, които обединяват щастливите хора. Без значение, че щастието се измерва по различен начин от всеки човек, пътят до него е по-успешен, когато се прилагат тези навици.

Проучвания проведени от позитивният психолог Соня Любомирски обобщават 12 начина, които щастливите хора прилагат, за да увеличат тяхното щастие. Това са неща, които можем да започнем да правим днес и да усетим ефекта от повече щастие в живота ни. Няма значение какво е твоето положение и живот в момента.  Тези навици са приложими винаги.

 1. Излъчването на благодарност.

Когато оценяваш това, което имаш, ти оценяваш своите ценности. Оценявайки щастието и благодата, който вече имаш, носи по-дълбоко чувство на благодарност. И това става без да ходиш някъде или да купуваш нещо. То се усеща. Ще ни е трудно дори и ако сме щастливи в момента, ако не го оценяваме постоянно.

 1. Развиването на оптимизъм.

Победителите имат навика да култивират техният собствен оптимизъм. Без значение каква е ситуацията, промяната на гледната точка и вътрешният оптимизъм помага да действаме и да се чувстваме по различен начин. Провалите за само шанс да израснем и да научим нов урок от живота. Хората проявяващи оптимизъм виждат света като място пълно с огромни възможности, особено когато става въпрос за опитване на нови неща или развиване на нови качества.

 1. Ограничаване на многото мислене и сравняване

Да се сравняваш с някой друг може да бъде трагично. Ако някак се чувстваме по-„добри” в нещо от този човек, това дава нездравословно усещане за нещо велико. Егото ни получава голям подарък. Ако ние сме по-„лоши” от човека, с когото се сравняваме, можем да подценим работата ни и усилията, които сме положили. И то само защото сме сметнали, че сме по-зле от него. Ако искаш изобщо да се сравниш с някой, най-добре да се сравниш с предишната версия на себе си.

 1. Практикуване на доброта.

Самото изпълняване на някое действие изпълнено с доброта увеличава серотонина в мозъка. Да помогнеш на някой успешно е много силно усещане, което те кара да се чувстваш вътрешно добре. Водещо е не само усещането, което ще получиш правейки добрина, но и примера, който даваш на околните. Какво по-добро дело?!

 1. Поддържането на социални връзки

Най-щастливите хора на планетата са онези, които имат дълбоки, съществени отношения с другите. Имайки добър кръг от приятели, с които да споделяш приключения и преживявания носи топлото усещане за щастие. Ние се чувстваме част от нещо голямо и съществено сравнявайки го със самотното съществуване.

 1. Навикът да се прощава

Негативните усещания са нездравословни от много страни. Нашият ум не вижда разлика между минали и сегашни преживявания. Когато ти „мразиш” някой ти непрекъснато мислиш за това, твоите негативни емоции и усещания разяждат имунната система. Знаем, че емоциите предизвикват сложни процеси и необратими болести в тялото. Прошката и пускането на каквото е било, са едни от начините да живеем само в настоящето. Защото реално имаме само него.

 1. Увеличаване на съществените дейности.

Има едно състояние, когато творим или се занимаваме с нещо, което ни носи радост, при което не мислим за нищо друго, радостни сме, не огладняваме дори. Имаме желание само да творим или да се занимаваме с любимото нещо. Това е състояние на ума. Тогава се усеща пълнота. Предизвиква се, когато имаме желани предизвикателства, желан успех и същевременно действаме, за да го постигнем. Тогава сме напълно отдадени на заниманието ни, имаме идеи, усещаме щастие и пълнота. Flow experience. J

 1. Осъзнаване на радостта от живота

Дълбокото и трайно щастие не може да съществува без да забавим леко ритъма понякога. Когато забравяме да оценяваме, онова което ни заобикаля, загърбваме и момента на магията. Най-„обикновените” неща от живота могат да донесат най-голяма пълнота.

 1. Отдаденост на целите

Магическите неща се случват, когато напълно се отдадем на онова, което вършим. Ако знаеш целите и ползите си, ще изпълниш с пълнота и желание всяка стъпка за постигането им. Да си наясно с това какво точно искаш понякога не е лесно, ако искаш много неща едновременно. Но поставянето на точни и ясни цели и изпълняването им една след друга носи усещането за пълнота. Защото следваш онова, което те прави щастлив.

 1. Практикуване на духовност

Това ни носи пълнотата и усещането, че принадлежим на нещо по-голямо от нас, което ни свързва и с другите. Не е задължително да си религиозен или да правиш медитации всеки ден. Достатъчно е осъзнатото живеене като разбираш, че всеки е различна и важна част от цялото.

 1. Грижа за тялото

Грижата за тялото е една от посоките към щастие. Тялото е нашият храм, то е мястото, където душата живее, то е онази важна част, която ни прави физически същества. Ако нямаш физическа енергия в добра форма, тогава твоята ментална енергия (фокус), твоята емоционална енергия (твоите чувства) и твоята духовна енергия ( твоята цел или мисия) ще бъдат негативно засегнати. Изследване показва, че хора, които включват физически упражнения след шест месеца имат по-голяма самооценка и оттам и по-големи постижения.

 1. Слушането на интуицията

Слушането на вътрешният ни глас е едно от основните качества, които щастливите хора владеят. Самочувствието, добрите решения, бързото възстановяване дори и след провал, идват от усещането, че каквото правиш е наред и е правилно за теб. Слушането на онова, което интуицията ти казва ще те отдалечи от копирането на нечий друг живот или история и ще ти помогне да започнеш да пишеш своята собствена.

Автор: Видислава

Реклама

Един коментар Добавяне

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s