Здравословните граници и разочарованията

на

Чувствали ли сте се предаден? Чувствали ли сте,  че сте дали искрено част от вас, дали сте каквото сте могли и то не се видяло, оценило, а се е пренебрегнало с лека ръка? Ако сте чувствителен човек и доверието за вас е ценност, то бихте се чувствали така. Ако за вас приятелството и откритата безусловност са ценни, бихте се чувствали така. Чувствали ли сте се обиден, усещали ли сте болката, когато цялата ти искрена душа е наранена от нечие предателство? А какво всъщност е предателство?

Има познанства, има хора, които са различни от нас. Всички сме напълно различни. Едни успешни  взаимоотношения  са повече химия, отколкото мисъл и думи. Разминаванията в такива случаи се дължат на различни ценности. Ако за теб е важно доверието и споделянето, а за другият не е важно, на някакъв етап ще има разминаване.  Ако твоите разбирания са различни от тези на другият човек, все ще има сложни ситуации. Има хиляди варианти, но няма да изброявам.

Всъщност се казва да нямаме очаквания, за да няма разочарования. Но всеки човек има някакви дори и несъзнателни очаквания. Всеки човек дори и несъзнателно очаква другият да се държи с него подобаващо. Докато не се случи нещо обидно и тези взаимоотношения прекъснат.

Какво да правим , за да предотвратим подобни ситуации.

Изяснете си кои са вашите ценности. Изяснете си кои са нещата, които очаквате в една връзка или приятелски взаимоотношения. Изяснете си какво може да простите и какво не. Всеки има различни степени на търпение, толерантност и правене на компромиси.

Определете коя е вашата степен. Кое е онова положение, до което можете да толерирате нещо? И не го преминавайте. След него случващите се неща ще са онези, които ви обиждат и нараняват.

Знайте своите граници. Определете къде губите енергията си и в кои взаимоотношения. Кое поведение на хората ви харесва и кое не. При поява на нещо, което не ви харесва напуснете ситуацията. Ако продължавате да толерирате нещо, ставате жертва и после ще обвините другият.

Целта е да научим и да опознаем себе си. Целта е да имаме ясно изяснени здравословни граници. Да познаваме нашите ценности и нужди. И да споделяме само с подобни на нас хора. Хора, които имат същите ценности. Така няма да има разочарования.

Това не означава да не споделяте с никой. Просто споделяйте личните си неща само с хора, които оценяват даденото им от вас доверие. Защото доверието трудно се гради и много лесно се губи.

Видислава

5 коментара Добавяне

 1. Ljudmaa каза:

  Точно моята история – и боли много. Понякога просто бъркаме с хората… 😦

  Харесвам

  1. Vidislava каза:

   Вярвам, че колкото и да боли, ако успеем да извлечем поуката, поне може да не повтаряме историите…

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s