Малки истини, които често забравяме

на

Има наглед малки истини, които чувайки ги потвърждаваме тяхната истинност , но в ежедневието ги забравяме. И все пак, припомняйки си ги по-често и обмисляйки с какви действия да ги прилагаме, имаме шанса за напредък. Ето ги и тях:

  • Ще живееш само онзи живот, който сам си създадеш.

Настройката, че животът ни е длъжник или несправедлив само ще засили очакванията да ви се поднесе нещо хубаво на тепсия. Повечето хубави неща идват, когато ние сме създали обстановката, където те могат да виреят. Ние сме творци на нашият живот и качеството му зависи от нашата осъзнатост и намерения в него. Идва момент, когато зрялостта те побутва да отвориш очи и вместо да се оплакваш или да чакаш някой да ти донесе живота, който искаш, за предпочитане е да отидеш и да го създадеш сам. Всичко е възможно, стига да действаме и да положим усилия.

  • Да бъдеш зает не означава, че си продуктивен

 Липсата на свободно време в ежедневието ти съвсем не означава, че си продуктивен и че всичко свършено от теб ще ти е полезно. Управлението на времето и правенето на план за деня е едно от нещата, които се прилагат с успех. Ако имаш много задължения ги планирай така, че  да ти остане и време за релакс. Няма нищо по-натоварващо от много задължения и липсата на почивка. Така ставате още по-непродуктивни заради умората. Да бъдеш организиран е качество, което не всички хора го имат  вродено, но може да бъде придобито и заучено. Ако следваш някаква цел определи кои са стъпките за нейното постигане. Иначе рискуваш да пропилееш доста време в хаотични, неорганизирани действия и пропуснати моменти.

  • Преди всеки успех има и провал. 

Учим най-добре от грешките си. Има хиляди истории на известни хора, които споделят за неуспехите си преди да станат толкова известни и популярни за нас. Всеки човек има собствената си история и е добре да не се сравнява с никой друг. Опита ни дава най-добрите уроци. Няма книга или писание, което да ни подобри така, както самите грешки изпитани на практика от нас. Колкото повече грешим, толкова повече можем да научим и съответно да го използваме след това. Нека неуспехът да не ви сломява. Станете приятел с неуспехите и извлечете мъдростите от тях. Всеки опит може да ни покаже кое в подхода си да променим и просто трябва да започнем наново с опитите към желаната цел и с нов подход. Ако нещо не работи, сменете го с нещо различно. Но най-важното – не се плашете от неуспехите, нека те да не ви пречат да продължите напред. Превърнете ги във ваш съюзник.

  • Да мислиш и да правиш са две различни неща.

Знанието, което имаш е непотребно, ако не се прилага. Да си съгласен с нещо, значи и да го прилагаш за себе си. Трупане на знания и четене са безполезни действия, ако няма практически действия. Независимо на каква тема са. Плануването на определени неща също е така. Можеш да пишеш план, да измисляш подробности и всичко да е перфектно. Но докато не започнеш да действаш то ще си остане само мисъл. Започни с малки крачки, създай си навик и прави вместо да го мислиш.

  • Няма точен момент, за да благодариш или да се извиниш.

Всеки момент лети безжалостно бързо. И често, обръщайки се назад може и да открием моменти, за които да съжаляваме, които да сме пропуснали, когато сме искали да споделим тези думи с някого. Затова всеки момент, когато усетиш, че искаш да ги кажеш – го направи. Няма по-точен от този момент. Да простиш и да изразиш благодарност са едно от чувствата, които ни правят по-близки с околните. Благодарността за всеки настоящ миг е вътре в теб, стига само да я усетиш, да я разпознаеш и да я изразиш. Дори наум, дори на себе си, усети цялата й сила и ще видиш последствията.

  • Не е работа на другите да те обичат, а е твоя работа. 

Очаквате ли някой да направи животът ви по-смислен, да ви повтаря постоянно колко ви обича, да ви глези, да ви обръща внимание, да мисли само за вас? Такива хора са рядкост. Пък и никой не е роден, за да прави удоволствие единствено на другите. Е, има моменти, когато сме сами, много сами. В такива моменти се нуждаеш от себе си , от твоята любов. Нуждаеш се от твоята чиста любов, която да умееш да показваш. Как да се обичаш? С малките жестове всеки ден, с глезенето в почивният ден, с грижата за тялото си, със запазване на своята уникалност и с радостта за това което си. Показвай си, че се обичаш. Опитай се да не зависиш от нечие внимание, защото винаги има дори и кратки моменти, когато се налага да бъдем сами. И тогава как ще си, ако не умееш да се обичаш? Любовта към себе си е първата крачка, която ще те направи щастлив и пълноценен и за другите хора.

Следва….

Автор: Видислава

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s