За промяната на промяната

на

Не вярвам в универсално-приложимите модели. Независимо от това, че пиша статии, които дават обобщени съвети за различни случаи, смятам че за всеки човек си има индивидуално решение за неговата ситуация, независимо колко близка по признаци е с тази на някой друг. Обикновено желая на другите това, което бих пожелала за себе си, а то е да слушам единствено вътрешният си глас, без да следвам сляпо никаква вяра или чужди убеждение. Съветите са ценни само дотолкова, че да вземем нещо полезно за нас и да го пригодим по подходящ за нас начин. Въпреки, че си има хора, които следват сляпо чужди мисли и наставления, а после се чудят защо все още нещо им липсва. Само когато се научиш да мислиш и да усещаш кое е твоето нещо, само тогава стигаш до хармонията, дори когато грешиш то да е осъзнато от теб. И тогава не само да поискаш съвет, но и да усетиш от какво имаш нужда в момента.

Затова самата промяна си има промяна. Промяната е един постоянен процес, хубав и хармоничен, само ако следваме нашите усещания и нашите нужди. Които също се променят с времето, бих казала всеки ден, неусетно дори. Сигурно обръщайки се назад можете да видите разликата във вас, във вашите убеждения и вярвания.

Има методи, които ни позволяват да стигнем по-близо до себе си и да разпознаваме нуждите си. Примерно медитации или други практики. Но ако ги следваш сляпо, без осъзнаване, а просто защото си чувал, че помагат, ще стигнеш до едно ниво и пак няма да ти помогнат. Сляпото следване  (без разбиране и усет) на каквото и да е, няма да донесе желаната промяна. Както всеки човек има свой собствен ритъм на промяна. Както и всеки човек има различни уроци и това, което помага на един човек, може да не помогне на друг. Важно е в какъв момент са започнати тези практики. Нито една медитация не е в състояние да преобърне твоите виждания.

Говорейки за промяната няма как да не спомена четенето на книги. Като че ли се следва някаква модна тенденция да се четат книги за личностно развитие. Те помагат знанието да стигне само до ума. Друго е, когато изпиташ лично всичко, което си прочел или сам стигнеш до този извод. Промяната вътре в нас няма как да стане със знания, става само с разбиране и бъдене в това състояние. Четенето може да бъде полезно за всяка научна област, но не и в опознаването на себе си. Не го отричам. Има практически съвети, които наистина са полезни. Но самата промяна е вътрешен и тих процес. С прочетеното се стига до едно ниво. Другото е онзи невидим процес на трансформация, който даже и не можеш да ускориш умишлено. Затова е добре да вярваме на самият процес и да не бързаме.

Промяната е гъвкавост. Тя се изявява в умението във всеки един момент да бъдеш отворено настроен към това, което се случва. Това значи умът да е освободен от всякакви стари модели и начини на действие. Защото има доста модели и вярвания от детството, които ни обременяват и пречат, но въпреки това са толкова закостенели в нас, че е трудно без осъзнато наблюдение от наша страна, да се отстранят. Може да осъзнаваме неправилното поведение, но това е само разбирането. Приложението е съвсем трудно и различно. Примерно в преценките си към даден човек. Има белези от миналото, които могат да се появят, когато се запознаваме с нов човек. Приликите между тях двамата, не ви гарантират същото развитие на отношенията. Но всичко останало в емоционалното тяло и неизчистено води до машинално отбраняване, следвайки старите травми.

Понякога злоупотребата с нашето доверие води до затваряне дори и в новите отношения. Затова изчистването на всякакви стари спомени и полезно. Започнете с прошката. Не оставяйте старите спомени да ви пречат да се насладите на новите познанства. Перфектни хора няма и тяхното търсене излишно усложнява нашите представи за подходящ партньор, приятел или познанство. Изтрийте списъка и изисквания към перфектната половинка. Във всеки момент можете да срещнете човек, който е подходящ за вас, а да не отговаря на изискванията. Просто защото тези изисквания ги е направил умът ни. И докато не се навлезе в новата ситуация с новият човек, няма как да бъдете сигурни, че той ще повтори моделът на предишния. Риск в отношенията винаги има. Нищо сигурно няма в живота. Но само когато бъдем отворени и изчистени от очаквания, ще можем да се потопим в настоящия момент пълноценно и безусловно. Това предразполага за ново разширение на самите нас и на вижданията ни.

След като осъзнаеш моделите, започни да ги наблюдаваш и виж по какъв начин можеш да ги отстраниш. За подобряването на отношенията ни с околните сме отговорни ние. Има хора, с които можем да прекъснем контакт, но ако са съвсем близки хора е друго. Тогава започнете от себе си. Независимо дали е желанието ви да станете по-уверени или да придобиете друго качество, започнете с разбирането на проблема. Опитайте да се обърнете навътре и да се заслушате във вашите нужди, да осмислите процеса без мислене дори.

Оставянето на предварителните представи помага. Примерно, ако знаете в определена ситуация как ще постъпите, това е заучен модел. Във всяка една ситуация сме различни. Ако сте научили урок от предишни взаимоотношения и се опитвате да го приложите в сегашните си отношения или нова ситуация, наученото може и да не работи. Защото то е било научено от контакта ви с друг човек. Дори вие сте били различни в предишната ситуация. Ето тези заучени модели не работят. В една ситуация с двама различни хора, може да работят съвсем различни неща.

И тук идва промяната на промяната. Наученото от една ситуация може да е неприложимо в друга. Независимо дали ситуациите имат общи признаци, може да искат различно отношение от ваша страна. Дори когато приложиш наученото може да се окаже, че пак си сгрешил, но само защото то не е било подходящо за новата ситуация. То си е свършило работата – научили сме си урока, взели сме си поука и сме различни. Промяната е непрекъснато да променяш онова, което си придобил като мъдрост от предишните си изживявания. Говоря само за вътрешният свят на човек.

Промяната е всеки момент да си нов и да си готов да реагираш дори по нов начин на онова, което ти се предлага като изпитание. Естествено е трудно, ако следваме машинално и по инерция заучените модели. Всичко започва с опознаването на себе си. Започва с оставянето на себе си да прави грешки и да бъде автентично, да прави това, което усеща на момента. Да не се свързва толкова с мисленето какво ще си помислят другите, ако кажа „не”, примерно.  Затова, ако носим в нас отпечатъка от предишни отношения или ситуации, няма да сме отворени към новите ситуации, за да реагираме по нов, подходящ за тях начин.

Автор: Видислава       

„Бъдете авантюристи и опитвайте нови неща, дори когато изглеждат плашещо отначало.“

3 коментара Добавяне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s