Почистване и още нещо

на

Не знам дали вие сте имали, но аз имам периоди, когато независимо вродената ми практичност, ми се иска да изхвърля всичко непотребно. Дори самият акт от хвърлянето ми носи усещане за свобода, непривързаност и олекналост. Самото изхвърляне на ненужни вещи е разчистване на застояла енергия. Различни учения, фън шуй, методът КонМари (който наскоро ми сподели приятелка), съветват да отделим място само за необходимото. И наистина е така. Еволюцията на едно, ни води до претрупване с други, излишни неща.

Имаме навика да запазваме вещи или дрехи, които имат емоционална за нас стойност, независимо че те не са ни потребни вече. „Някой ден ще го облека” или „може да ми потрябва някога”  или „за когато отслабна” 🙂 , може би сте чували изрази от този род. А както се казва, вещите са, за да ни служат, не ние да им служим. Специално аз съм имала доста такива вещи, които са имали само емоционална стойност за мен. Но имах период в живота, когато се наложи да се разделя с тях. Мога да го сравня веднага с раздялата ни с хора. Дори и да не искаме, има моменти  на раздяла с любими хора. Животът е практичен до болка понякога. Може би често ни се случва, за да се научим да не се привързваме, нито към вещи, нито към хора.

И тогава е лесно, много лесно и свободно да живееш. Всичко старо, непотребно, свършило работата си, идва момент, когато дали по наша инициатива или принудително, е добре да изчезне. И така, покрай поредния ми интензивен период на чистене вкъщи, решила да изхвърля всичко, което не влиза в употреба, попаднах на метода КонМари. Този практичен метод е разработен от младата японка Мари Кондо. Хареса ми идеята му, която е приложима за всичко в живота ни – от чувства, спомени (такива, които ни държат залепени в миналото и не ни позволяват да продължим напред), негативни мисли, вещи, дрехи, лични връзки…

Освобождавайки се от всичко старо и неработещо се освобождава място за новото. Независимо дали ще е празният гардероб, освободеното ви съзнание, мястото до вас, чувството на лекота е еднакво.

Има си периоди, когато е добре да попрегледаме какво имаме, кое ни устройва да остане и какво ново бихме искали да имаме. Ако няма място, новото няма как да влезе. Това е като препълнения гардероб – отваряте го, а той е толкова препълнен, че не знаете какво да облечете или въпреки голямото количество дрехи, вие си имате няколко любими, но за нови няма място. Така е и с всичко в живота. Приятелите например. Огледайте се колко хора познавате и колко от тях биха били до вас в трудни и добри моменти. Ако имате такива, които ви „стискат”, малки са ви, държите ги за всеки случай, ако няма какво да облечете (също като дрехите) се запитайте дали не е време да преподредите приоритетите си в приятелствата. Разбира се не всичко е толкова крайно в отношенията, но примерът е подобен. За неработещите отношения.  

Миналото е едно от нещата, което заема огромна част от нашата същност, но вече не е с нас. Понякога хората остават прекалено дълго загледани назад, залепени за старите усещания, спомени, едва ли не отказващи да приемат новото. Дали е страх от бъдещето и промяната или е друга несигурност, зависи от случая. Но все идва момент, когато да пуснем и да продължим напред. Така или иначе животът си тече, а защо да не е с нашето умишлено и осъзнато участие?! Каквото е било хубаво от миналите моменти ще е винаги с нас. Затова на всеки един момент от миналото, можем да благодарим и да го оставим там, където принадлежи – някъде из отминалото пространство. Така е и с вещите и чувствата, които споменавам в темата. Всяка вещ ни е служила, разделяме с благодарност с нея, в момента, когато спира да ни е нужна.

Затова методът КонМари ми се стори доста полезен, дори съветите са приложими както за пренареждането на пространството, така и за разделяне с неработещи връзки и чувства.

Ще спомена някои от основните принципи, които също така са описани в книгата й „The Life-changing Magic of Tidying Up”:

 • Запазете само онова, което ви носи радост. Специално за вещите, методът съветва да вземете предмета, да го подържите в ръцете и да си помислите как ще се чувствате, ако го отстраните завинаги. Усетете с интуицията си. Ако от първия път си знаете и усетите, че това е вашето нещо, няма колебание.
 • Да пазим нещо за дните, когато може би ще се нуждаем от него, не е същото като това да ни влиза често в употреба. Ако не искаме да сме затрупани с вещи, би трябвало да намерим сили и да го махнем, или да го подарим там, където би било полезно.

Така направих наскоро с различни дрехи, които посъбрах. Занесох  ги там, където ще са полезни – на пункт на Червения Кръст. Това ми донесе радост, защото ще влезнат в употреба на някой наистина нуждаещ се. А аз освободих пространство за нови дрехи, евентуално. С благодарност. 🙂 Както съветва японката.

 • Запитвал ли си се защо държиш вещи, които не са ни нужни? Кондо казва, че повечето неща ги държим поради емоционални причини. Кондо ни вдъхновява да бъдем в настоящето. Всички неща от миналото са хубави, но усещаме застой там.

И ако имате момент, когато имате усещането, че сте заседнали и не помръдвате, започнете да чистите. Каквото успеете, каквото можете сами да усетите, че е излишно. Независимо дали ще е нещо в пространството около вас или в чувствата ви. Всичко непотребно си отива. И всяка промяна, всяко обновяване внася свеж въздух около нас, зарежда ни. Който и метод да работи за вас, го използвайте. Обновлението прави място за новото.

Автор: Видислава 

 Едно видео, което нагледно показва как се случва подреждането по този метод.

2 коментара Добавяне

 1. Богомила каза:

  Аз си имам един принцип, който спазвам в последните десетина години – всичко, което не съм носила или използвала две години подред, няма да ми трябва и за в бъдеще. И на база този принцип всяка година се освобождавам от натрупани излишни за мен вещи, които обаче се оказват полезни за други хора, защото не обичам да изхвърлям просто така на боклука нещата, а ги раздавам на хора, които се нуждаят. Аз лично се чувствам супер след едно такова почистване:)

  Харесвам

  1. Vidislava каза:

   Да. Много ми хареса този принцип 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s