Какво е коучинг и какви са ползите от него

на

Какво е коучинг?

Няма точна българска дума, която да опише този процес. Коучингът не е тренинг, не е менторство, не е психоанализа, нито консултиране. Коучингът е фасилитиран процес, който Международната Коучинг Федерация, ICF, описва като: „… партньорство между коуч и клиент (индивид или екип) в процес, който провокира размисъл и е креативен, и който вдъхновява клиента да увеличава своя личен и професионален потенциал.” В него основното лице, поставящо цели е клиентът. Целият процес е фокусиран върху настоящето и върху постигането на целите.

Казано просто, това е процес, който дава възможност на човек да работи със собствените си ресурси, да развие потенциала си и да постигне желани цели, насочвайки се в желаната посока и партнирайки си с коуч. Коучът е човек, обучен за този процес, принципно самият той е минал през същата форма на промяна и трансформация (ако е сертифициран). Коучингът може да бъде индивидуален (занимаващ се с индивидуалното развитие на клиента и се провежда с един човек, персонално) , екипен или бизнес (който се занимава с обединяването на екипи, подкрепяйки обща визия, стратегия, развивайки обща цел и работейки за постигането им), екзекютив коучинг (коучинг за собственици на бизнеси, предприемачи и висши мениджъри). 

Как протича една коучинг сесия? 

Сесиите протичат под формата на разговор, запълнен с въпроси от страна на коуча, провокиращи откриването на нови алтернативи и възможности. Използват се различни методи и упражнения, зависимост от целите на клиента. Всичко, казано в сесията е напълно конфиденциално. Сесиите могат да бъдат 4 или толкова на брой, доколкото да е достигната крайната цел и клиентът да е получил задоволителни резултати. Аз лично се нагласям спрямо индивидуалните нужди на клиента.

Какво можете да постигнете с помощта на коучинга? 

С помощта му, могат да се постигнат промени в следните области:

  • Мотивация и планиране, свързани с промяна в кариерата или в започване на нещо ново.
  • Всичко свързано със засилване на личните качества – подобряване на самочувствието, засилването на вярата в себе си, изчистване на негативни убеждения, подобряване на комуникацията с околните. Откриване на силните и слаби страни и изграждане на стратегия за успешното им изполване.
  • Всичко свързано с вътрешните промени, развиване на навици и засилване на желани качества.
  • Изясняване на приоритетите в живота, което помага за плануване на нови цели.

Какво мога да допълня за коучинга 

Индивидуалният коучинг е полезен на всеки човек, който има мотивацията, нуждата и готовността да промени настоящето си състояние и да постигне целите си. В самия процес клиентът е този, чийто ритъм на работа и промяна се следва, така че промените зависят напълно от него. Той е основната фигура, която определя дали ще спре с действията, какво ще предприеме и колко е готов да излезе от зоната си на комфорт.

Какво е коучингът за мен

За мен коучингът е перфектния метод, за да постигне човек желани цели. Вярвам, че всеки човек има пълния потенциал да постигне каквото пожелае, а чрез коучинга се разширяват възможностите да се открият нови пътища. Именно това е основното, което ми харесва – че с малка помощ и подкрепа, клиента сам стига до избраните цели. Това е показателното, че той е направил най-подходящия за него избор в съответния момент. В коучинга се работи с въпроси, предизвикващи брейнсторминг – това е процес, по време на който се откриват нови идеи и стратегии. Другото, което ми харесва е, че в коучинг сесиите се следва ритъма на клиента – човек сам определя колко може и колко мотивиран е да действа. Затова е добре, когато се впускате в този процес да сте убедени, че искате да направите промени и сте склонни да вложите усилия. Дори и да имате подкрепа, нещата зависят от вас.

Самата аз съм имала лични посещения и сесии при нает от мен коуч по време на моето обучение. Това е едно от изискванията на Международната Коучинг Федерация, по чиито стандарти съм учила. Мога да кажа, че е достатъчно вълнуващ и трансформиращ процес.

За допълнителни въпроси относно коучинг процеса, можете да използвате формата за контакт или да проведем разговор по Скайп, където да ви отговоря лично.

Видислава 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s