За категориите и етикетите

на

Всеки път като прочета някаква статия с определения като „истинската“ жена, „необикновенната жена“, качества на „истинските“ хора и т.н. си казвам, че бъгването в телевизора започва от нас и само от нас.  Или деленето на мъже и жени – как страдали жените, пък какво правили мъжете. Не може да се генерализира всичко, след като всеки случай и всеки човек са толкова уникални.

Прекрасно е да се използват определенията, но тези класификации не дават нещо полезно, а напротив – подчертават разделението. Или по-скоро лепват етикети, които всеки по-нестабилен използва да се залута още повече. Който и да се припознае или неразпознае в тези признаци, може да се счита обременен и ограничен точно от този етикет. Така възникват повечето криворазбрани вярвания, които хората имат за себе си – опитвайки се да се сравнят с човекът, описан там. Истината е, че дори авторите, написали статията пречупват всичко през тяхната призма. Дори както и аз в тази статия.

Всичко започва от необятната ми вяра в пълния потенциал на всеки човек. Дълбоко вярвам, че всеки има заложбите да е успешен, нещастен, да е лош, добър, мизерен, груб, тъжен и най-вече –  всеки от нас е уникален. Именно в това се изразява тази уникалност – всеки да има по-силно развити заложби и таланти в една насока, докато друг човек ги има в друга. Това ни допълва като общество и земляни. Всеки е част от пъзела, всеки е тук да изпълни неговата си роля, да изживее неговата си същност и да внесе в света своята доза индивидуалност.

Не е лошо да се съберат отличителните качества на успешните хора, например. И ето, всеки под „успешен“ може да разбере различно нещо. За един човек успехът е да има кариера, за друг  да има пари, семейство,  за друг да опознае и развие потенциала си. Както е определението „истински“ човек. 🙂 Всеки човек е истински, независимо каква форма на проява и дейност е избрал. Защото именно това той е дошъл да изживее.

Всеки човек има отговорността дали да се вкара в категория или не. Имах клиентка, която малко преди сесията ни, ми разказваше за себе си и се назова „неуспешна“. Попитах я защо, а отговорът беше, че е чела публикация с белезите на успешните хора и съответно нещо й е липсвало. Това беше доста навътре прието от нея. Така се деформират и децата, когато например родител заради някаква постъпка му казва, че е лошо. И така това дете започва да си мисли, че то наистина е лошо. И познайте ефекта, когато то порасне. То живее с мисълта, че е лошо, следователно неговите постъпки ще отговарят на определението.

Затова по-скоро се обръщам към четящите, а не към пишещите. Запомнете, че дори и да не влизате в категорията на успешните хора, „истинските“ жени или „истинските“ мъже, вие сте уникални и красиви точно каквито сте. И ако искате промяна, то тя е във ваши ръце. Не се идентифицирайте с определения и ограничения, защото можете да нямате едно, но ще имате друго силно качество. Това също се отнася и за сравняването с други хора. Всяко сравняване няма да ви донесе много полза освен да си научите урока, че сте уникални и да се заобичате такива, каквито сте. Това се отнася и за самите вас и за мнението ви за вас. Ако повярвате, че сте нещо незадоволително за умът ви, то всичко  ще ви се спъва от тази мисъл.

Вярвам, че едва когато човек опознае и силните си и слаби страни, и се обикне, ще може да започне да гради и постига неща в живота, хармонично и в задоволство. Ако самите вие нямате ясна представа за себе си или непрекъснато се сравнявате с другите и следвате шаблони, кога ще изживеете вашата уникалност?

Автор: Видислава 

Ако искате да се свържете с мен, за да ви помогна да утвърдите себе си, можете да се свържете с мен чрез формата за контакт. Благодаря за доверието досега.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s