За ценностите ни като опорна точка

на

Едно от най-полезните за мен неща в опознаването и изживяването на себе си, са ценностите. Те са онази опора, която може да ни служи умело за барометър. Това са нещата, в които вярваме и които са важни за нас живеейки, работейки, попадайки в различни взаимоотношения. Те определят нашите приоритети в живота и подходящата за нас среда. За всеки човек ценностите са съвсем различни и ги има, независимо дали са добре разпознати. Много хора смятат, че ценностите имат нещо общо с морал и етика, но не е така. Те са онези неща и качества важни за нас. Онези, които придават смисъл на нещата.

За мен си съм открила, че само когато живея в съответствие с ценностите ми, се чувствам хармонична. Открила съм, че когато действам срещу тях, се получава неудовлетворение. Да знам кое е най-важно за мен, ми помага да определям правилното място за мен, както и средата с хора, която е подходяща за мен. Чудесно е да общуваме с различни хора, но личният ми опит ми показва, че само с хора с доближаващи се  до нашите ценности общуването е леко и хармонично. Лично за мен сега е ерата, в която е време да изживеем пълния си потенциал и близките до нас хора са именно онези, с които споделяме еднакви ценности. В личните ми връзки, разликата в ценностната система е допринесла за неразбиране и непълноценно общуване. Понякога е трудно, ако се общува с хора, които не приемат другите, а и дори се опитват да налагат мнението си или ценностите си, за които говоря тук. Базирано на ценностите, всеки човек цени и уважава различни неща. Затова и опита ми сочи, че огромното разминаване в ценности, прави взаимоотношенията понякога трудни.

Например, ако вие цените предизвикателствата и рисковете и имате връзка с човек, който не ги харесва, ще е доста несполучливо да имате повече време прекарано заедно. При мен важната роля на ценностите си проличава много добре в личните ми връзки. Споменавам личните връзки, защото интимните отношения са най-близките и дългосрочни отношения в живота ни. Еднаквите интереси не могат да компенсират, ако има големи различия в ценностите. Била съм в ситуации, където реагирайки по един начин е било напълно неразбираемо и неприето от другия човек, защото неговите ценности са напълно различни. Ако всеки има различни вярвания и правила, които напътстват решенията му, ще се получат два различни пътя. Любовта е чудесна, но понякога не е достатъчна, защото действията и решенията в живота ни се базират на ценностната ни система.

Кои са областите и защо определянето на ценностите ни е важно за нас:

  • Ако знаем ценностите си, можем с лекота да определим кое в живота ни е важно за нас – дали е семейство, кариера, пътуване, лично развитие.
  • Ценностите определят нашия кръг. Общувайки с хора, които не споделят нашите ценности, няма да бъдем разбрани, няма да имаме възможности за развитие и качествено общуване. Не пречи да опитваме с нови хора и в различни области, само защото чрез различното учим и то ни помага да разширим кръгозора си. Но някои области от живота наистина си изискват еднакво ценене на нещата. Движещата сила е определяща.
  • Интимните отношения. В началото любовта хубаво замайва главата, но в последствие идва практиката и ежедневието. Общите интереси понякога не са напълно достатъчни. При тях нагаждане е по-лесно да се постигне. Докато ценностите са нещо, което си имаме като даденост и с времето просто стават по-ясни за нас. Общите ценности прави пътят на двойката споделен и съществен. Дали уважавате едни и същи неща? Общите ценности помага на двойката да има обща цел.
  • Определянето на ценностите, важни за нас, също помага за определя на личните ни граници – нещата, които толерираме и начинът, по който позволяваме на другите да се държат с нас.
  • Ценностите определят работата, която ще е подходяща за нас. Много хора не получават желаното на работното си място, именно защото не се държат с тях по начин, който да съответства на ценностите им. Например за вас е важен професионализма, а на работата ви се отнасят с нехайство към вашия принос. Съответно няма да има обратна връзка за вашата работа, което засилва неудовлетворението.  Човек цени в другите онова, което цени и в себе си. Именно затова ценностите имат особена важност за нас.

Случва се двама човека да имат едни и същи ценности, но всеки влага различно тълкуване и значимост в тях. Например „свободата“. Това е една от моите основни ценности. Но със сигурност аз влагам различни емоции и виждам тази дума по един начин. Затова човек може да открие своите ценности, вслушвайки се в нещата, които са важни за него.

Може да разпознаете вашите ценности, като си помислите при какви условия сте били щастливи, кои качества са важни за вас, кога сте били горди и защо. Може да използвате и преразгледате моментите си на пълнота. Кое преживяно нещо е придало смисъл и пълнота на живота ви в онзи миг. В последствие преглеждайки често дали живеем в съответствие с нашите ценности, можем периодично да променяме действията си.

Автор: Видислава 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s