Едно голямо „Защо?“

на

Понякога има едно голямо „защо“. Едно „защо“, което напира в нас. Едно „защо“, което не спира докато не се помирим вътрешно. Едно „защо“ свързано с приемането. Сигурно всеки е губил близък човек. Може би тогава се е запитвал „защо точно той, защо?“ Разрушават се връзки, които са изглеждали стабилни, където сме вложили най-доброто от себе си, където е имало визия за напред.

Изграждаме сценарии. Имаме представи. Имаме настройки за живота. И изведнъж животът ни сервира нещо, което не е влизало в сметките ни. Нещо, което не сме предполагали. Губим нещо сигурно. И шок. Защото няма нищо сигурно на тази земя. И големи са уроците свързани с приемането, без очаквания, изискващата се постоянна гъвкавост и адаптивност. И е голямо предизвикателство, защото сме дарени с чувства, с емоции, с ум. Далеч не сме само душа, която е любов и за която всичко е лесно и плавно. Вярвам, че всеки си идва с уроците. И всеки преживява онова, което го кара да мине на следващо ниво, да изкорени нещо, да придобие друго нещо.

А този преход хич не е лесен. Има моменти, когато това „защо“, излиза над логичните рамки, излиза над обяснимите причини защо се е случило нещо. И дори да знаем защо, дори да си обясняваме, че всичко се получава както е трябвало да бъде, има едно“защо?“, което носи неприемането, което носи убитите копнежи и отказването да се погледнат реално нещата. Но този въпрос е до време актуален.

Идва времето, когато разбираш, че да следваш случващото се е единствения плавен вариант да оцелееш. Има връзки, които бележат промяната в нас. Но за всичко си има време. Може би са ценни онези хора, които ни помагат да свикваме с приемането. Може би за нас ще останат онези неприятни личности, в които виждаме цялото си разочарование, страх и убити копнежи. И с всяка изминала случка се доближаваме до себе си. Някъде се казваше, че човек е онова, което остане след като загуби всичко. Мислим си, че притежаваме – връзка, семейство, работа, положение. Превъртаме  отминали епизоди и се опитваме да открием грешката в нас. Няма грешки. Така хубаво се откриваме и сливаме с другите, в които да се огледаме и чрез които да научим да определяме нашите граници, да се научим да уважаваме и обичаме себе си. 

Преди време отказвах да приема „лошата“ постъпка на някой спрямо мен. Настойчиво държах на добрата страна в този човек, опитвах се всячески да се убедя дори, че той не е способен на това, че може би е грешен момент. И лекотата идва, когато спрях да определям нещата. Спрях да очаквам нещо да се случи. Защото всичко в нас е ограничено само в нашите представи. Спрях да очаквам аз да бъда нещо. Спрях да очаквам другият какво е. Всички имаме различни разбирания и ценности. В един момент дори натрупаната поука от предишен опит няма да ни е полезна, защото сме вече други. Дори и неусетно. Дори и невидимо. Мъдростта е полезна само когато се живее. Като навик. Като дишане.

И ако все някога пак се запитам „защо?“, си отговарям и знам, че всичко си е на мястото. И че дори в конкретния момент да не виждам целта,  тя е някъде там и ми е било от полза.

Реклама

3 коментара Добавяне

 1. nellymilanova@mail.bg каза:

  Много благодаря за посланието . Хубава и успешна седмица желая от сърце.

  Нели Миланова

  Харесвам

  1. Vidislava каза:

   Благодаря много, Нели! Успешна и ползотворна да е и твоята седмица.

   Видислава

   Харесвам

 2. petyagrozdarska каза:

  Как стигаш до момента, в който спираш да се питаш „защо“, в който спираш да имаш очаквания, да искаш да контролираш какво се случва? „С времето“, „с работа върху себе си“, звучат като неистиниски отговори

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s