Колко струва да живееш своята истина

на

В дните, когато очакваме Новата година да ни донесе нови неща, май е добре да направим място за новото. Да изчистим пространството от всичко излишно. Това включва неизказаните думи, скритите чувства, излишните отношения, които ни пречат, пространството около нас и най-важното – нашия свят на мисли и намерения. Започнете днес. Всеки ден е нов и подходящ за промяна. Смяната на календара не прави чудеса. Ако очаквате нещата да се развият сами, може да си стоите така до другата година и да се питате защо ли нямахте късмет тази година. Всичко започва от нас и иска вътрешна работа.

Има думи, които остават недоизказани. Има отношения, които увисват някъде по средата. От гордост, от предрасъдъци, от неумението да се общува. Всяко нещо, което се е задръстило в нас и няма развитие, пречи на новото да идва. Да живееш с миналото е илюзия. Да прехвърляш в главата си стари случки, криво изказани думи и обидни отношения е вредно, ако не те води до някакво решение. Разчистването е решение. Дали ще говорите или ще обърнете страницата е ваш избор. И все пак, всяко нещо е дошло да ни научи на нещо.

Да казваш онова, което мислиш и да мислиш онова, което чувстваш носи лекота. Да живееш своята истина и да я изказваш гласно значи да живееш себе си. Всеки опит да се съобразяваш с другите, да премълчаваш, за да не обидиш или за да закрепиш някакви отношения, действа пагубно само на нас. Ние сме онова, което мислим. И има ли някаква емоция и усещане, то е дошло за да бъде показано. Живейте вашата истина. Казвайте нещата, които мислите. Не се страхувайте да изкажете собствените си нужди. Онова, което напира отвътре е нашата истина и нужда. Не се страхувайте да опитвате, за да не сгрешите. Не премисляйте думите си сто пъти с целта да бъдат изказани правилно. Винаги ще има хора, които няма да ни разбират и  други, които няма да ни харесват и това е чудесно.

Да си автентичен не значи да си перфектен, винаги щастлив и усмихнат. Това е илюзия. Да бъдеш себе си значи да следваш своя вътрешен порив, независимо дали е разбран. Да заявяваш позицията си, независимо дали тя съвпада с тази на мнозинството. Да живееш, според своите разбирания, независимо че това ще е срещу шаблона на обществото. Не се страхувай да застанеш зад думите си със страх, дали те ще бъдат чути и приети. Никой не е дошъл тук да разбира нечия истина или да бъде удобен на другите. Но тази лекота и свобода струва. И ще я умее онзи, който не се страхува да остане сам и неразбран от другите. Винаги има хора, които са си нашите хора. Има отношения, които кликват бързо и хора, които изваждат най-добрата ни версия и ни помагат да се развием. Има и други отношения, които ни разрушават, или взаимно усилваме собственото ни задръстване.

Да бъдеш себе си означава да умееш да прегръщаш тъмното в теб, да отделяш време за себе си и да посрещаш емоциите, които бълват от теб. Да опознаваш онова пространство, от което мнозина бягат, защото смята че е грешно да бъдеш тъжен, да страдаш или че е слабост да плачеш. Всичко това е част от нас. И за да живееш себе си е нужно да бъдеш цялостен. Да обичаш всяка частица от теб, да познаваш изблиците си и да знаеш защо идват. Да се даряваш с търпение и да изживяваш големите си демони. Да имаш еднакво отношение както към щастието в теб, така и към тъгата в теб. Да умееш да се лекуваш. Като сменяш среда, хора, като си даваш нещата, от които имаш нужда. Не случайно се казва, че обичаме другите, така както обичаме и себе си. За да очаквате да получавате от другите съответно отношение се запитайте умеете ли вие да се отнасяте по този начин със себе си.

Ако не разбираш себе си, няма да разбираш и другите. Ако си безжалостен и неприемлив към тъмните си страни, все ще се появяват околни хора, които да ти напомнят за тази твоя черта. Ще се дразниш, че я виждаш, дори и да не знаеш, че тя е в теб. Има всичко, пълни сме с потенциала да живеем всички емоции. Не отхърляйте нещо, защото не го харесвате. Разбийте представите си как трябва да изглеждате, спрете да се обвинявате за неща, които чувствате и мислите, че не са правилни.

Моята формула е това. След здравословния егоизъм като инструмент за леко живеене, бих добавила и здравословен непукизъм. Описва гама от решителност, която така те е завладяла, че не се помръдваш емоционално при каквото и да е външно мнение. Чуваш и не приемаш, ако то има за цел да ти  размъти хармонията. То е като стена, която е с детектор и усеща какво да пусне навътре и какво- не. Даваш свободно на всеки, да живее както си иска. Защото знаеш какво е да обичаш свободата. Съответно не се натоварваш със светските драми, защото си прекалено егоист и се грижиш за своето добруване, осъзнавайки ясно, че ако си в адекватно състояние, би помогнал много повече на света около себе си.

Да живееш своята истина означава да имаш смелостта да посрещнеш всичко, което идва и да го преминеш по твоя си начин. Да обикнеш онова, което имаш и да имаш онова, което обичаш. Да следваш с вяра своя път. Да познаваш своята истина. Означава да имаш търпението, когато лекуваш раните си. Да имаш доблестта да се гмурнеш надълбоко в тъгата си. Да живееш щастието си като миг. Да правиш, каквото ти се иска, не за да очаваш нещо в замяна, а защото правенето му ти доставя наслада. Да сринеш очаквания към хора, събития, дори към себе си. Да се обичаш с всички свои качества, емоции, във всички твои състояния, защото това си ти.

Началото е едно – опознаваш всичко, което носиш. Отделяш си време да останеш сам със себе си, като позволиш на всички гласове да говорят. Ще чуеш от себе си истини, от които бягаш и не искаш да приемеш. Защото знаем истината и понякога я избягваме умишлено, апонякога е нужен само миг на енергия, за да получим избистрянето. Опитвайте кое работи за вас. И си дай време. Време на покой да изчистиш всичко старо и излишно. Минало огорчения и спомени, заемат онова място, на което могат да дойдат новите неща. Само, ако пуснете старото. Бъдете. В светлина и с лекота да откривате вашата истина, която да ви помага да се изживявате. Всеки миг.

Видислава 

2 коментара Добавяне

 1. Ани Манова каза:

  Благодаря Ви, Видислава! Не само за този великолепен пост, а за всички! Винаги пишете точно това, което имам нужда да чуя! Това е прекрасно и исках да го знаете. Не всеки е благословен с най-хубавата дарба – тази да помага на хората да бъдат най-добрата версия на себе си и да живеят своята истина, правейки така и света едно по-цветно, интересно и красиво място. Пожелавам Ви здрава, щастлива и вдъхновяваща Нова година!

  Liked by 1 person

  1. Vidislava каза:

   Благодаря Ви много, Ани!!! За мен означава много да чувам, че нещата, които споделям и са мое лично преживяно, помагат. Много се радвам, когато хората следват своя път и това е водещата сила, която ме кара да пиша и споделям моя път. Благодаря Ви! Прекрасна да е Новата година за вас, много щастие и удовлетворение да имате на всички нива.

   Поздрави, Видислава

   Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s