Изморих се да чета за трагичния образ на българина зад граница

на

Изморих се да чета за трагичния образ на българина зад граница. Първо да се уточня, че живея извън България близо 17 години, не съм изтормозена, не съм жертва на материалната липса, не мразя държавите и народностите, сред които живея. Живея, където живея, по мой собствен избор и не мога да се причисля към многострадалческия емигрант, който чудесно играе ролята на жертва. За мен Земята е една, няма граници и мога да живея и стъпвам където аз реша по Земята. Изморих се години наред да чета статии, обединяващи всички българи зад граница в един калъп. Безсмислено е да се слагат всички човешки избори в едно. Не ви ли е минавало през ума, че има хора, които живеят навън не заради пари, а защото така са решили, защото им харесва друга страна и култура?! Изморих се да гледам как иконата на българина навън е превърната в един изтормозен, страдащ по родината, който едва ли не е вързан в другата страна. Омръзна ми да гледам трагедията и ролята на жертва в милия образ на родния сънародник, който се жалва как България го е изгонила, как страната в която живее в момента му е чужда и той е принуден да стои там и да работи. Стига да бъдете жертви!!!

Излизането зад граница е избор, който всеки взема заради различни нужди. Неразбираемо ми е онова поведение, което плюе безрезервно народа, който го е приютил. Да, страната в която живеем е такава, защото предците и хората тук са я направили такава. Години наред, живеейки в Гърция слушах как се плюят гърците. И то от хора, живеещи и работещи в тази страна. За мен е неразбираемо неуважението към тези хора. Подобни хора са изпълнени с неблагодарност. Цялата тази роля на жертва е смешна. Човек прави избори и никой не го принуждава да излиза в чужбина. Или поне, ако излезе и работи, не би ли било чудесно той да е благодарен? Нима чуждият народ ни е длъжен с нещо? Нима българинът се държи така любезно с нахлуващите в страната бежанци?

Не знам докога ще има плоското обяснение кой, колко пари взема и как живее. Не знам докога ще има нападки срещу българите, живеещи извън България. Не знам коя е тази завист, която кара другите в страната да се бъркат в чуждата паница. Не знам докога ще се размахва пръст, развявайки лозунга „ние се мъчим в страната, вие се отървахте“. Да не говорим за плоското изявление как били прислужници навън, а в страната се контели. Изобщо wtf?! Не знам защо нашето племе се бие в гърдите с великата ни история и в същото време завист и злоба пропива всичко и настройва хората с лекота един срещу друг. Чела съм много коментари под подобни статии и оставам изумена. Оставам изумена от силата на гнева, с който българите зад граница са обвинявани. Защо? Че са направили избор? Познавам хора от много народности, но друга като нашата няма. Няма такъв народ да се сочи с пръст и да съди другия, че е сменил местоположението си.

Българите зад граница съхраняват чудесно патриотизма си. Познавам хора, които с трепет в сърцата си учат децата си на български език, които са щастливи на всеки български празник, които тачат Родината си двойно повече от тези, които са там. И я носят в сърцето си.

Иска ми се хората да се обединят, да се спре с това съдене и гледане в чужда паница. Да се разбере, че силата на един народ е в обединението на всички. Но знам, че се иска много отворено съзнание, за да се осъзнае всичко това. Невероятно красиво е да намериш своето място, да откриеш хора, с твоите разбирания, да живееш на място, което отговаря на нуждите ти и ти доставя желаното. Не всичко е пари в този живот, хора 😉 понякога всичко е въпрос на характер, който обича да открива нови неща и едно от тях да е това, да открие своето място под Слънцето.

 

Автор: Видислава 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s