Избирам ли себе си достатъчно

на

Виждам, че темата да изберем себе си, да обичаме себе си, все повече преобладава в полето на повече хора. Което е чудесно. Времената, в които живеем са доста интересни. Това е един голям преход между старото и новото. Сменят се толкова разбирания, схеми, светът се променя. Основното е всеки да се погрижи за себе си, да се постарае да е щастлив. Често живеем на бързи обороти. Но има моменти, когато човек поспре и се осъзнава кое е важно за него. Дали е щастлив. Знам, че има хора, в които желанието за промяна напира, но все нещо ги спира. Има един предел и ако човек го премине, промяната се случва. Често се променяме много, когато ни е писнало. Или от много болка, или от силното желание да живеем мечтите си. И тогава няма страх и несигурност, който да ни спре. 

Много обстоятелства се променят, когато се променяме ние. Едно от тях е да станем неудобни на близките ни. Познавате ли усещането за Пепеляшка, която е добра и се съобразява, обслужва другите, но в същото време е много повече от тях. Това е много дълга тема и е навързано самочувствие, манипулиране и обич към себе си. Има и едни външни обстоятелства, който ни влияят в каква посока да се променяме. 

„Бъди себе си, следвай мечтите си.“ Това звучи чудесно, до момента, когато започне да се повтаря заучено и без мисъл зад него.
„Имай самочувствие. Но не твърде много, защото плашиш мъжете или защото изглеждаш някак. И не твърде малко, за да не си толкова свит.“
„Използвай гласът си, говори онова, което мислиш. Но само внимавай с хората, които приемат нещата лично и се обиждат.“
„Бъди жена, но не се обличай прекалено предизвикателно.“ Бъди същността си, но се вписвай в изискванията на обществото. Не е ли абсурдно? Условности. И противоречия.

Има едни лозунги и крайни заключения, които много хора имат за пример. И се опитват да се вместят в тези рамки. ‘Ако не следваш мечтите си, ти липсва воля. Ако се отказваш от нещо, значи се предаваш. Ако имаш твърде много амбиция и показваш действията си, значи се фукаш или си показен.
В един момент човек е хубаво да пусне всички очаквания и примери за подражание, които обществото налага. И да започне начисто. Да започне да върши нещата, но не ‘защото’ и да не се съобразява с външни очаквания.

Колко ли често правим неща, не както точно искаме, а по малко по-друг начин, със скритата причина да не нараним някой, да не изградим друга икона за себе си, да се вписваме в описанието на позицията на работното ни място. Колко често се пазарим с нашите истински нужди, за да се впишем някъде и да бъдем малко по-удобни на другите?

Защото когато човек е удобен на другите, създава и симпатия към него си по-лесно. Затова и често хората, които са ярки, различни, които са себе си, може да разбутват масите. Защото са различни. А различното плаши. Непознатото плаши. Затова и когато човек започне да се променя, обикновено е съпътствано с едно разбутване на средата му. С едно разреждане и преподреждане.


Ако твърде много се замисляш за думите си преди да ги кажеш, за дрехите си преди да ги облечеш, за визията си, то дали правиш онова, което ти харесва и живееш себе си или се опитваш да се впишеш в изисквания, за да угодиш на другите? Ако е започнала промяната ти отвътре, ако чуваш повик да се опиташ нови неща, ако изпитваш желание за развитие, не го отлагай, защото няма да си вече удобен на близките си. Не го отлагай, защото те е страх как ще бъде приет образът ти. Не го отлагай, защото не знаеш как да започнеш. Щом имаш импулс отвътре, те крачките и пътят сами ще се появят.

Всеки човек може да запита себе си за конкретни неща, които усеща, че го притискат. Дали ги прави, за да предизвика реакция в околните или ги прави защото наистина му доставят щастие. 

Просто едно от важните неща в живота е да си напомняме, че тук сме заради себе си първо. Тук сме, за да изживеем онова, което носим в нас. Не сме тук да бъдем еднакви с другите. Не сме шаблони, а различни хора. Тук сме, за да живеем онова, което ни прави щастливи. И ако то случайно не се вписва в наложените норми, не се отказвай от себе си.
Затова и много хора остават свити като не дават почва на енергията в себе си, защото се иска сила, да поемеш последствията. Да бъдеш масово неразбран, неприет или странен. Но запомнете, че хората, които са за вас ще бъдат до вас, независимо промяната ви. Едно от най-жалките неща е да опитваш да живееш живот, за да си харесван или приет от другите.

Автор: Видислава 

© 2019 | vidislava.com Copyright

Всички публикувани материали в блога са защитени с авторски права и никаква част от тях не може да се използва без изричното съгласие на авторът.

 

Един коментар Добавяне

  1. nellymilanova@mail.bg каза:

    Благодаря ти мила Видислава и аз това живея сега , винаги имам добър резонанс с всичко което ми пращаш в точното време. Благодаря ти много прекрасна и слънчева душа. Бъди благословена с щастие и любов.

    Сърдечни поздрави мила. Обичам те

    Нели Миланова .

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s