Нещо, което обичаш- защото това е твоят живот

на
Винаги е добре да намериш нещо, което обичаш – защото това е твоят живот; той не бива да бъде пропиляван по никакъв начин. И ако имате усещането, че не харесвате някоя работа и че трябва да я вършите, това е деструктивно. Тогава някак си се насилвате, дърпате се… а всякакъв вид насилване е деструктивно. Няма никаква радост, не може да има никакво създаване.
Когато правите нещо само колкото да го направите и не влагате сърцето си в него, това е загуба на време. Човек не трябва да работи, само за прехраната. Прехраната е важна, но не е на първо място; животът е най-важното нещо. А работата трабва да е такава, че да ти дава прехрана и живот едновременно.
Човек не трябва да продава живота си за прехрана. Иначе рано или късно е обречен да бъде нещастен заради това и тогава нищо няма да може да се направи, защото времето е загубено. Променете работата си! Няма нужда да оставате на нея по-дълго, ако не я харесвате. Не е прекалено късно да я промените.
Винаги се случва така: умът се придържа към познатото, към близкото, към сигурното. Сега, когато имате сигурна работа, да я промените означава да се сблъскате с нови трудности, да попаднете в нови ситуации. Човек никога не знае дали ще е способен да се справи с тях или не. Може би на новата работа няма да плащат толкова – но тези неща никога не трябва да ви спират. Може да ви плащат малко по-малко, може да ви е малко некомфортно, но ако работата ви прави щастливи, тогава трябва да сте готови да пожертвате всичко за щастието.

А работата, която вършите е голяма част от живота ви. И вие не само я вършите; малко по малко тя ви моделира по определен начин. Вие я вършите, но в същото време тя създава вас. И така хора, които работят определена работа, която не харесват – всъщност я мразят –малко по малко се изпълват с омраза към самия живот. Няма нужда да правите това повече!

Ошо

 

Реклама

2 коментара Добавяне

 1. nellymilanova@mail.bg каза:

  сърдечно благодаря за вниманието и споделянето.

  Харесвам

  1. Vidislava каза:

   Благодаря сърдечно, Нели!

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s