Избирай хора, които избират теб

на

Избирай хора, които избират теб. Звучи странно в първия момент, нали? Преди години, когато го прочетох си помислих, как така, нима аз съм лишена от избор, мога ли да бъда само с онези, които ме избират? И дали аз избирам тях или само те ме избират и нужно ли е да се задоволя с това? Но с времето научих истински смисъл на казаното.

Да избираш хора, които избират теб значи да е взаимно. Да е леко и да носи удоволствие и развитие за всички. 

Преди бях доста рязка и не исках да  общувам с хора, които не ми допадат напълно. Бях доста избирателна. После попаднах в духовната крайност да се науча да приемам всеки такъв, какъвто е и бях станала доста толерантна. До степен, в която пренебрегвах червените флагове. Мислех си, че съм доста крайна и реших да давам шансове. Имах наклонноста да се поставям в обувките на другия и да го оправдавам. Пренебрегвах донякъде моите нужди в едни отношения. Търпението и компромисите не липсваха. 

От всички тези опити научих как да разпознавам хората, които не са за мен. А някой да не е за теб не значи само да не сте на една вълна, ами да не инвестирате еднакво време един към друг. Времето, което отделяш за някой си е инвестиция. То е внимание и отношение. Независимо дали става дума за връзка или приятелство. Не случайно се казва да погледнеш петимата човека, с които прекарваш най-много време. Можеш ли да се развиваш покрай тях, учите ли се взаимно, приятно ли ви е заедно? Или това са отношения, в които правиш постоянно компромиси и отстъпваш, защото не ти пречи толкова? Отношения, в които ти винаги си на линия, а те имат често някакво оправдание, за да не бъдат до теб. Задоволяваш ли се с това? Колко държиш на себе си, че си позволяваш да бъдеш част от такива контакти?

След такива моменти станах честна със себе си и разбрах, че аз бях тази, които полага повечето усилия. Естествено всеки има моменти, когато няма време за други хора. Но който иска намира време. Научих се по трудния начин да не „преследвам“ хора, за които бях „добра“ само за момента. Едни отношения или потръгват от началото, или не. Търпение прилагах не защото е нямало никой покрай мен или заради самота, а  защото това намерение да приемам всеки такъв, какъвто е , ми беше изиграло лоша услуга. То пак си важи.

Само че, когато усетиш, че отношенията не са взаимни е нужно да се отдръпнеш. Хората пак си ги остави да бъдат себе си, но щом не сте на една вълна престани да гребеш към тях. Едни отношения са взаимни стъпки един към друг.  Енергията, която даваме като внимание на другите, свършва в един момент и ако не е взаимно се изтощаваш. Знай цената си. Уваажавай нуждите си. Обичай себе си. И цени ресурсите си. 

Да умееш да избираш с какви хора да си заобграден показва, че познаваш собствените си нужди и знаеш своите ценности. Избирайки хора, които не те избират значи, че се луташ там, където не ти е мястото. В живота всеки е дошъл да изживее себе си. И това ще стане с хората, които са те познали. С хора, които са готови да инвестират в теб, да отделят време да те чуят, да израснат с теб, да споделят с теб.

Не инвестирай в хора, които не го правят за теб. Няма нищо лошо да прекъсваш отношения, които те ограбват. Няма нищо лошо да напускаш отношения, които са се изчерпали. Не всичко остава трайно. Няма нищо лошо някой да не се чувства близък с теб, както ти с него. Погледни истината в очите и не се залъгвай. Научи се да разпознаваш. Не се доказвай там, където ти изискват постоянно това. Твоята стойност няма да бъде разпозната от всеки. Но и не всеки човек е за нас. Не е нужно да бъдеш винаги на разположение на хора, които не са там за теб, когато ти се нуждаеш. Не е нужно да ставаш удобен на всеки. Удобен ще бъдеш на хора, които са удобни за теб. Здравословно е. 

Ако някой не те избира не значи, че е лош човек. Просто не са твоите хора. Вибрацията се усеща. Не е нужно да ти се казва с думи колко си важен за някой. Гледай действията им. Равни ли са усилията ви да имате контакт. Чуват ли те, както ти чуваш тях? Има ли откритост, каквато ти даваш? Можеш ли да се облегнеш на тях за съвет, както ти го правиш? Радвате ли се на моментите заедно?
Все въпроси, които е хубаво да си зададем, когато се усетим сами в едни отношения, когато сме с някой, а все едно е празно пред нас.

Едни отношения трябва да внасят нещо ново, да обогатяват, да приемат същността ни и да ни позволяват да растем. Да ни помагат да бъдем повече себе си, по-щастливи, да изкарват най-добрата ни версия. Нещата правени насила не са в хармония.

Автор: Видислава

 

Един коментар Добавяне

  1. Vidislava каза:

    Reblogged this on Soul Page.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s